31 Oktober

Na onze vakantie zijn wij weer terug, uitgerust en vol goeie zin en een leuk Halloween weekend ter afsluiting, werd ik helaas ‘overvallen’ door de griezelige waarheden die hieronder beschreven staan.
Ik heb deze berichten gekopieerd van andere collega’s
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DEN HAAG – Hij zit helemaal in zak en as, de buschauffeur van Connexxion die maart dit jaar in Amersfoort een hakmes op de keel kreeg.

Gisteren begon voor de kinderrechter in Utrecht een rechtszaak tegen een 17-jarige overvaller, die samen met twee anderen de 54-jarige chauffeur bedreigde om een paar centen buit te maken. Zij gingen ervandoor met hun minimale buit, en werden later gepakt.

„Onze ervaren chauffeur is er helemaal kapot van. Het gaat slecht met hem. ’s Avonds durft hij niet meer alleen aan het werk. Toch blijft hij rijden, want hij wil zich niet door een rotjochie uit zijn bus laten jagen”, aldus de Connexxion-woordvoerster. Ook in Almere blijft het volgens haar bar en boos.

Ov-vervoerders gaan de registratie van dergelijke agressie en geweld in bus en trein veel beter op elkaar afstemmen. Ook politie en justitie worden daar actief bij betrokken om daders sneller op te sporen en te berechten.

Dat is gisteren in Den Haag afgesproken in een bestuurlijk overleg van NS, stads- en streekvervoerders, vakbonden en provincies met minister Van der Steur (Veiligheid) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur).

Beroving, mishandeling en vandalisme harder aangepakt
Lik op stuk in ov
26 OKT 2016
Paul Eldering

DEN HAAG – Het geweld door raddraaiers in het openbaar vervoer moet met twintig procent worden teruggedrongen. Dat is gisteren op het ministerie van Veiligheid en Justitie afgesproken in een besloten overleg tussen NS, stads- en streekvervoerders, vakbonden en overheden.
Zij zijn akkoord met een actieprogramma om de sociale veiligheid in bus en trein komende jaren drastisch te verbeteren. Tuig dat zich schuldig maakt aan agressie, beroving, mishandeling, bedreiging, vandalisme en geweld, wordt opgespoord en net zo zwaar gestraft als overvallers, is de insteek.
,,Daarvoor gaan we onderling nauwer samenwerken, maar ook met de politie. Het mag niet meer zo zijn dat daders de dans kunnen ontspringen. Wie strafbare feiten pleegt in het ov, moet rekenen op een lik-op-stuk-aanpak”, zei gisteravond Connexxion-directeur Juul van Hout.

De vermindering van de zwaarste incidenten met een vijfde moet in 2018 zijn gerealiseerd. Het toezicht moet worden verbeterd met meer BOA’s, die extra bevoegdheden krijgen.

AlmereDe Almeerse politie heeft maandagmiddag het signalement vrijgegeve van de man die zaterdag een buschauffeur van Connexxion mishandelde
De mantoen hij bij station Parkwijk lijn 6 instapte. Toen de chauffeur hem daarop aansprak, begon hij te schoppen en te slaan.
De dader is volgens de politie een donkere man met een slank postuur van tussen de 18 en 25 jaar oud. Hij heeft een klein, beginnend baardje en droeg zaterdag een zwarte baseballpet met de letters NY. Ook had hij een korte glimmende jas en een lichtkleurige broek aan. Daarnaast viel hij op door een okergele sjaal, een bruine schoudertas, witte sneakers, witte oortelefoontjes en zwarte handschoenen.
De politie roept getuigen op zich te melden.

Werkstraf geëist voor busoverval
Tegen de hoofdverdachte van een overval op een buschauffeur in Schothorst is vandaag 100 uur werkstraf en een verplichte behandeling geëist. De 17-jarige Abdeg M. uit Amersfoort dwong de chauffeur van Connexxion zaterdagavond 19 maart zwaaiend met een kapmes de geldla af te staan. Hij pleegde de overval met twee ongewapende handlangers.

M. , die nog vastzit, werd in augustus aangehouden na het tonen van bewakingsbeelden in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt de jonge Amersfoorter een elektronische enkelband om voor de duur van zijn behandeling bij forensisch ggz-centrum de Waag en tijdens het uitoefenen van zijn werkstraf. De uitspraak volgt over twee weken.

In de eerste zes maanden van dit jaar waren er 281 incidenten in het Almeerse busvervoer. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse veiligheidsrapportage van de gemeente. In 48 gevallen ging het om ernstige incidenten als bedreiging en mishandeling. Ook het gooien van de stenen in de Kruidenwijk behoort tot deze categorie.

Voeten op de bank
152 keer ging het om belediging, zwart rijden of het lastigvallen van de buschauffeur en andere passagiers. 81 keer ging het om overtreding van de huisregels, zoals het plaatsen van de voeten op de stoel.

Stijging
Uit registraties van vervoersbedrijf Connexxion blijkt dat na een aanvankelijke daling de onveiligheid op de stadsbus vanaf 2012 weer toeneemt. Het streven van de gemeente was om het aantal incidenten vorig jaar met tien procent te laten dalen, maar in plaats daarvan is het juist gestegen. Vorig jaar eindigde de teller op meer dan 450 incidenten. Als de trend van het eerste halfjaar zich doorzet, zal het aantal boven de 500 uitkomen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mijn commentaar hierop schrijf ik jullie a.s. dinsdag.
Doegiedoegie