27 Augustus

Een dag die voor mij gevoelsmatig als een zondag aanvoelt. Met het werk wat ik doe, en de vele collega’s met mij, ben je soms helemaal in de war met wat voor een dag het soms is. Doordat ik gisteren vrij was en bij het pleinfeest geweest ben, i.v.m. de Heideweek, heb ik het gevoel dat het gisteren een ouderwetse zaterdagse uitgaansavond was. Maar de drukte langs en op de weg in Ede laat me toch zien dat het niet die rustige zondagavond is, lol.

Ik ben blij met zoveel positieve reacties over de stageplek van onze nieuwe mensen die de bussen schoonmaken, en andere werkzaamheden bij ons gaan verrichten. Ik hoop dat jullie hem willen delen en dat daar dan weer stage plekken uit voortvloeien voor anderen. Dat zou helemaal top zijn!

Ik moest om 16 uur beginnen en het was lekker weer om te werken, geen felle zon, een tikkie bewolkt.
N.S. heeft weer bussen ingezet, er zijn weer werkzaamheden aan het spoor. En ondanks dat er zeer duidelijke grote borden hangen voor het vervangend vervoer van N.S., komen ze toch naar onze bussen om te vragen of wij naar Arnhem gaan. Of ze luisteren niet wat de conducteur ongetwijfeld omgeroepen heeft, of ze zijn nonchalant en hopen eerder in Arnhem te komen. Ze lopen vaak als makke schaapjes achter elkaar aan omdat ze niet zelf kunnen/willen denken en vermoeden dat diegene die voor hen loopt de goede richting uit gaat. Ik moet hier altijd wel om grinniken.
Dat doet me denken aan een voorval jaren
geleden.
Ik was kaderlid van de vakbond en regelmatig hadden we bijeenkomsten in Utrecht. Ook hadden we van het werk een busdienst die afliep in Utrecht en dan moest je met de trein terug naar Rhenen. Daar was ons Rayon. Ik was het dus gewend om ‘blindelings’ naar de trein te lopen. Zo ook die ene keer dat het fout liep…..
Ik stapte de trein in met een vracht papieren, moe en nadenkend wat we uit moesten gaan zoeken in opdracht van de vakbond. Het was een normaal tijdstip, niets te vroeg of te laat. Dus ik stapte in, ging zitten, keek wat in de papieren, maakte een aantekening. En de trein liep vol. Een dronken vent vroeg hakkelend aan mij of dit de trein naar Breda was. Hij was zo gruwelijk dronken dat hij nauwelijks op zijn benen kon staan. Om van hem af te zijn zei ik, ‘ja hoor, we gaan naar Breda’. Hij ging met zoveel gebrabbel en herrie zitten dat ik elders ben gaan zitten.
Een paar momenten later vertrok de trein. Ik blij, eindelijk naar huis, ik was moe want die dag had ik een vroege dienst gehad waarvoor ik vier uur al mijn bed uit moest. En nu was het tegen zes uur in de namiddag. Ik ruimde de papieren op want ik kon mij toch niet concentreren en keek naar buiten. Weilanden vlogen voorbij,…..een industrie gebied,…….. woningen……. en toen drong in ene tot mij door dat de trein niet die kant op reed wat hij behoorde te rijden als we richting Rhenen moesten gaan. Ik was direct van mijn moeheid af, en dacht, shit, die dronken vent had vast gelijk, we gaan richting Breda!!! In ieder geval niet naar Rhenen.
Heb maar gewacht op de conducteur…. Dat werd dus een conductrice, en ze moest hard lachen, herkende mijn uniform en zei, ‘je lijkt wel een gewone passagier, die stappen ook vaak in zonder te kijken waar ze heen moeten’. Ik een rood hoofd!! Ze vertelde dat er 1 tussenstop was voor de trein in Breda aankwam. Daar kon ik overstappen en weer terug naar Utrecht, om dan de goede trein naar huis te nemen. Ik vroeg haar hoe dat nu kon, want de trein die ik moest hebben stond altijd op de zelfde plek, want het was een aftakking en geen doorgaande lijn voor de trein, een z.g. kippenlijntje. Een heen en weer traject op een spoor.
Er was een vertraging geweest en de trein van Breda moest op een ander spoor, anders had hij in de weg gestaan voor een andere Intercity. Dus was hij gerangeerd voor de trein die normaal op die plek stond, maar hierdoor heel ver naar achteren verplaatst was. Ik was dus twee en een half uur later thuis, helemaal kapot! Vanaf die tijd kijk ik wel degelijk waar ik instap.

We hebben vanaf 21 uur een mooie lucht/hemel gehad. Veenendaal en Stroe hebben wat regen gehad. Er zijn nu rond 10 uur prachtige bliksemflitsen te zien, maar regen is er niet. Voor de afsluiting van de Heideweek is dat maar wat goed!
Het is ontzettend druk in het dorp. En ze hebben vast op buienradar gekeken, alles is zonder jas.
Ik ga nog een poosje door tot half 1, en sluit nu af. Mocht er toch nog iets gebeuren vul ik hem vannacht wel aan. DoegieDoegie