Schaatsen met oppaskinderen

Drie weken geleden zijn mijn man en ik met twee kinderen naar een kunstijsbaan geweest. Deze kinderen stonden voor het eerst op de schaatsen en dus ook voor het eerst op een kunstijsbaan. Na afloop kregen ze beiden een gebreide sjaal en een gebreide muts als kadootje aangereikt van de uitbater! Ze vonden het geweldig.

En vandaag, twee weken later is de eerste marathon te Noordlaren gereden. In Noordlaren, een dorp wat bovenin Groningen ligt waren de eerste wedstrijden voor vrouwen en mannen. Waarom in deze de vrouwen als eerste de rit mochten rijden is mij nog een raadsel, mijn gedachten zijn nog een beetje grijs, misschien verneem ik weleens wat de echte rede is. Grijnzzzz, er zijn er verschillende die ik kan bedenken op dit moment.

  1.  Vrouwen gaan voor omdat men in de ‘oude’ tijd de deur voor ze open hield als je als man en vrouw ergens binnen kwam.
  2. Vrouwen gaan voor omdat er dan zo vroeg nog niet genoeg toeschouwers zijn en een aanloop vormen voor het reuze spektakel van de ‘alfa’ mannetjes.
  3. Het kan ooit door een loting gebeurt zijn. Zoals het gooien van kop of munt.
  4. Er waren voorheen te weinig vrouwen die deelnamen aan de wedstrijden en de vrouwen op deze manier de eer gaven en het publiek kregen die eigenlijk grotendeels voor de mannen kwamen.
  5. Ook is er mij te oren gekomen dat het een ongeschreven wet is om de dames het eerste (beste) ijs te gunnen.

Persoonlijk vind ik dit dan rieken naar discriminatie, of voortrekken rij, of kleinerend, of goed bedoeld (want anders bakken de dames er niks van)….. dit onderwerp heeft mij wel even aan het denken gezet.

Laten we het maar houden op Friese hoffelijkheid!! Klinkt veel beter en heel vriendelijk.

Het zal zeker zo geweest zijn dat als de wedstrijden van de mannen achter de rug waren dat er flink gedronken werd. Deels om het feestelijk spektakel af te sluiten en om warm te worden.

Ook nu zag ik op tv dat bezoekers van deze wedstrijden al voor aanvang ‘warm’ gehouden werden. Een grote sponsor deelde daar in Zuid Laren ook de bekende sjaal en muts uit, in de bekende kleuren die onze logeetjes ook kregen, aangereikt na afloop van hun baantje schaatsen.

Het ziet er wat het weer betreft goed uit, het blijft vriezen. Wie weet, men speculeert op de Friese Elfstedentocht.

De tijd zal het leren.