Vakantie-update 1

We zijn inmiddels alweer een week op weg, dus tijd voor een eerste up-date. 

Onze vakantie is gestart op Hemelvaart, 26 mei in Lettele, waar we neer gestreken waren in het gehuchtje achter Deventer, op de spiksplinter nieuwe Naturiste Camping ‘Het Reterink’. Het sanitair was een dag ervoor net aangesloten. De ramen moesten er nog in, net als de deuren en nog heel veel andere kleinere zaken. Officieel had hij pas in het hoogseizoen open willen gaan, maar hij kreeg zoveel verzoeken rond het Hemelvaart weekend dat hij toch maar eerder is open gegaan. Door het prachtige weer was dit dan ook totaal geen enkel probleem. Ook had hij de koeienstallen om laten bouwen in prachtige appartementen voor in totaal 20 personen, die je bijvoorbeeld in groepsverband kan reserveren in zomer en wintertijd. Een grote ‘huiskamer’ erbij, zodat daar ook gezamenlijk gekookt kan worden en gezellig bij elkaar gezeten kan worden. En dan hoef je natuurlijk niet persè een naturist te zijn, lijk mij ook erg koud als je in de herfst of in de winter een periode boekt, grinnik! Er werd een mooie tuin aangelegd voor deze huisjes, prachtig zoals het er nu al uit begon te zien. Er was ook een grote oude silo welke omgebouwd was tot een prachtige sauna met een redelijk groot zwembad. De eigenaar was eind veertig, een ontzettende aardige man die elke dag met een big smile rond liep. In zijn welkoms blaadje stond ook dat hij graag tips en suggesties wilde ontvangen van zijn bezoekers, om zijn camping zo aangenaam mogelijk te willen maken en houden. En het leuke hiervan was, dat hij sommige tips al meteen ging realiseren. Zijn motto was, ‘mijn gasten hebben veel meer ervaring dan ik, ik begin net met de camping. Zij hebben er al vele bezocht’! Het was dan ook een aangenaam, (al was het met kleine beperkingen), verblijf op Het Reterink. 

De zaterdag na Hemelvaart hadden we de begrafenis van Tom’s oudste broer Jan in Hattem. Kort na het ‘Sacrament van de zieke’ is hij met volle overtuiging, wetende dat het zo goed was, overgestapt naar de andere kant van het leven. Het was heel fijn voor Jan dat hij het verhaal over zichzelf heeft kunnen horen. Zijn zoon heeft het hem voorgelezen en gevraagd of ik het hier plaatsen mocht. Dit vond hij goed, wat hij aanduidde met 2 duimen omhoog. Na het samenzijn van familie en andere genodigde zijn wij tegen de avond vertrokken naar de volgende camping.

We zitten nu in Friesland tussen Joure en Heerenveen op boerencamping ‘Lyts mar Smûkte’ te Vegelingsoord, naar mijn mening vertaald in ‘laat het maar smaken’………………

De eigenaren van deze camping hadden wij vorig jaar op een camping in Hall bij Eerbeek ontmoet en hen verteld dat wij zeker een keer bij hun kwamen kamperen. 

Voor hen beide staat in de toekomst een grote verandering te wachten. Want het is de bedoeling dat hun dochter een aantal taken gaat overnemen. En we merken dat het ‘loslaten’ van je bedrijf bij de ene wat makkelijker gaat dan bij de ander. Het gebeurt dus niet meteen en paps wil graag nog een aantal vingers in de pap houden, grijnzzzzzz. Maar beide zien in dat het een goede beslissing is. Zelf houden zij ook van reizen en verheugen zich er op dat als alles goed geregeld is, dat zij dan net als wij de kuierlatten kunnen gaan nemen en van hun pensioen kunnen gaan genieten. Op 1 van de 1ste avonden kwamen zij beide even lekker een bakkie bij ons doen. Ik heb toen gevraagd wat de naam van de camping betekende, eerst vroegen ze mij wat ik dacht wat het was, en je begrijpt het al, zij kwamen niet meer bij!! 

Het betekende gewoon ‘ Klein Maar (knus) Gezellig, en niet wat ik hierboven vermoedde. Grinnik!!

We hebben net als in de rest van het land prachtig weer. We zitten niet aan het water, hoewel ….wel een slootje, waar  kikkers driftig zo nu en dan hun liedje ‘zingen’, vooral als de avond valt. Tom noemt ze Kwik, Kwek en Kwak. Heerlijk rustig en we mogen zoeken met de detectors op de akkers rond de camping. Dat doen we alleen s’morgens en in de namiddag als het niet zo warm is. We blijven hier tot a.s. vrijdag. Daarna trekken we verder naar Burgum, waar we de volgende afspraak hebben.

Dinsdag de 30ste was Tom jarig en enkele goede vrienden hier in Friesland kwamen hem feliciteren. S’morgens bij het wakker worden werden wij verrast toen wij naar de wc moesten, de campingeigenaar had slingers rond de camper opgehangen. Wat een lieverds zijn deze mensen!

Afgelopen twee dagen, net voor Tom zijn verjaardag heeft het s’nachts heftig geregend en een beetje geonweerd. Wat alles weer heerlijk opfriste. Mocht het vanavond te koud worden, dan zitten we in de kantine. Alles is door de eigenaresse al klaargezet voor de Friese vrienden en 1 Brabantse, zoals extra koffiekopjes en glazen. Om een uur of zes kwam de patatkar van Jan de Wit (toevallig een kennis met ook een detector van de Facebook pagina), ook even aan, en hebben we met ons allen heerlijk aan de patat en frikandellen gezeten. Alsof het zo heeft moeten zijn!

Het was een vrolijke Friese avond, ondanks dat de temperatuur buiten niet echt warm te noemen was. Toch was het gevoelsmatig een ‘warme’ dag voor ons dankzij onze vrienden!!

Wij, Tom en ik en de Brabantse vriendin waren de ‘vrolijke buitenlanders’, en het wordt tijd voor ons dat we Fries gaan leren denk ik. Lol!  

We gaan ons nu instellen voor ons derde deel van de vakantie. 

Dat wordt Burgum waar we ongeveer tot de 17de zullen verblijven.

—————————————————————————————————————————————– 
Wordt vriendjes van mijn Facebookpagina
Zoek mij onder de naam van: Celian Doegie Doegie Vd Zaan
en je krijgt een bericht als er een nieuw verhaal geplaatst is.
DoegieDoegie.