Urn van benzinetank

Hier het complete verhaal van een markant persoon, “De Schipper”, over hoe het idee ontstaan is, om van benzinetanks urnen te maken.

Ver weg in het Lommelse achterland tussen de Amerikaanse decorstukken ligt “Bikerstore De Schipper”. Het is de zaak en clubhuis van Mark Baeten (73), die omwille van zijn verleden in de binnenvaart liefkozend “De Schipper” wordt genoemd. Samen met Overpeltenaar Patrick Celen (61) verkoopt hij sinds kort urnen in de vorm van een benzinetank. Motorliefhebbers kunnen het exemplaar volledig laten personaliseren. Mensen kopen het in de eerste plaats als decorstuk voor in huis, vertelt het kleurrijke duo.

Het idee voor de “Schippers Urnen” kwam er 2 jaar geleden, toen de 44-jarige Dennis, een goede vriend van de twee, plotseling overleed. Hij was nog aanwezig bij onze jaarlijkse voorjaarsopening. Lachte vrolijk en stond achter de barbecue. ’s Avonds kregen wij het droevige bericht dat hij was overleden. We wilden hem absoluut op een speciale manier herdenken. We hebben op verschillende locaties gezocht maar vonden niets wat we bruikbaar vonden, en kwamen toen op het idee om een urn voor hem te maken. Iedereen reageerde ontzettend positief, maar ook emotioneel. Zo is het balletje gaan rollen, legt Patrick uit.

Benzinetank

Na een lange zoektocht vonden ze uiteindelijk een Chinese leverancier die het basisproduct, een gitzwarte benzinetank, kon leveren. Daarmee gaan De Schipper en Patrick samen aan de slag. Patrick zorgde voor het spuiten van de kleuren. De Schipper specialiseerde zich in het lederwerk en de decoratie met behulp van vlechten van pluimen, touwen, en alles wat verder bruikbaar was…. In onze vriendenkring zitten er ook specialisten op het vlak van airbrush. Zo maken we samen een topproduct, aldus Patrick. Klanten hebben nog steeds zelf een keuze. Ofwel kopen ze een van de al uitgewerkte Urnen, ofwel doen ze ideeën op voor een volledig zelf samengestelde urn. Het assortiment is nu al zeer uitgebreid. We hebben al een tiental verschillende modellen. Er is ondermeer keuze uit Urnen in de stijl van Harley Davidson, Jack Daniels, Ducati, Cowboy boots en Amerikaanse Indianen. Mensen gaan ver in het samenstellen van een urn. Er staat hier al een exemplaar van een bikerskoppel, een topproduct van wie hun geboortedatum al staat ingegraveerd. Ze zijn echter springlevend en zullen de urn in eerste instantie gebruiken als decorstuk op de schouw. Later, als een van de partners komt te overlijden zal deze urn gebruikt worden om de as in op te slaan.

Zieke vriendin

Opvallend is dat er nog geen enkel van de inmiddels verkochte exemplaren effectief wordt gebruik als urn. Voorlopig is de functie enkel decoratief. Toch werden we onlangs met onze neus op de feiten gedrukt. Op onze open dag kwam er plotseling een goede vriendin van ons praten. We zagen direct dat er iets niet in orde was met haar. Ze kondigde aan dat ze binnenkort bij ons een urn kwam kopen want ze zou haar ziekte op korte termijn niet overleven. Ik was daar helemaal kapot van. Een half uur lang heb ik geweend en dacht, waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?, vertelt De Schipper geëmotioneerd.

Patent

Omwille van de positieve reacties besloten De Schipper en Patrick een Europees patent te nemen op hun mooie product. Binnenkort bezoeken ze drie beurzen waaronder een Oost-Duitse beurs waar die op drie dagen 24.000 mensen op af komen. Daar lokken we de klanten direct binnen met onze elektrische fiets die is omgebouwd is als een Harley Davidson uit 1929. De tank hierop is de basis van onze urnen. In de toekomst willen we het liefst gaan samenwerken met begrafenisondernemers, maar die happen in eerste instantie nog niet echt toe omdat ze daar geen markt in zien. Jammer, omdat er toch een hoop motorrijders zijn die door ongelukken of ziekte het leven laten en het voor een partner een uniek product is om hem of haar altijd bij zich te kunnen hebben. De prijs voor een urn varieert tussen de 350 en 900 euro. In het vervaardigen een complete urn inclusief persoonlijke teksten kost het de twee mannen vele dagen werk. Rendabel gaat het dus niet worden en rijk zullen ze er dus zeker niet van worden, aldus De Schipper. Voor ons is dit echter puur ontstaan uit passie, onder motorrijders voelt dit aan als “Broederliefde”. Ikzelf zit al 30 jaar in de branche. De winkel is er al 21 jaar. De Schipper was al een begrip in Lommel en De Schipper’s Urnen worden dat nu misschien ook wel in Vlaanderen en omstreken. Maar we hopen in eerste instantie op termijn België, Nederland en Duitsland te kunnen gaan veroveren.

Website: www.schippersurnen.be

Adres “De Schipper”

Schippers Urnen BVBA, Europalaaan 11 – 3900 Overpelt, tel.: +32 484 962 367,

mailadres: info@schippersurnen.be

Jullie doen mij (Elly) en “De Schipper” een groot plezier door beide verhalen te delen op Facebook en op Twitter.