Stemmen

15 maart was het stemdag voor Nederland. 

Ook wij beide zijn wezen stemmen. Rond de klok van 10 uur vertrokken wij naar het dichtstbij gelegen stemlokaal. Dat was Cultera vlak om de hoek. Cultura, de naam zegt het al, een gebouw waar tal van culturele activiteiten worden onder gebracht. O.a. de bibliotheek, het cafe, de vrije ruimte om allerlei kranten en tijdschriften te lezen, tentoonstellingen van kunstenaars, de muziek in al zijn variëteiten en dus ook het kieslokaal. Onder het genot van een kopje koffie en het standaart koekje en als extra een plak cake, hebben we na het stemmen op ons gemak daar een half uurtje gezeten. De koffie was gratis met de cake, dit werd door Cultura aangeboden, net als bij de vorige verkiezingen. 

Kijkend wat er in dat half uurtje binnen kwam, telde ik 19 jonge mensen, die er jong uitzagen, maar wel degelijk 18+ bleken te zijn, gezien het formulier dat zij in hun hand hadden. Dat was dan bijna elke minuut een nieuwe jonge kiezer. Het viel me reuze mee dat te kunnen constateren. Het viel mij ook erg op dat het gros in dat half uur echt 60 plussers waren. Waarvan zeker bijna de helft met de rolstoel of de rollator binnen kwamen. Complimenten voor de ouderen!  Ik heb welgeteld drie Nederlanders van buitenlandse afkomst kunnen tellen. Wij wonen in het centrum en daar wonen er natuurlijk niet veel. Er stond vanaf de tijd dat wij er waren, gemiddeld een rij van zo’n 10 personen. 

Ook kwam er gezellig een oud collega met zijn vriendin aan lopen. Zij is dit jaar net als ik met pensioen en genoot ook van de stress vrije en ontspannen tijd die we nu hebben. Nadat we bijgepraat hadden over hoe heerlijk het nu is om te kunnen doen wat je wilt en over het stemmen zijn we weer ieder onze weg gegaan. 

Nu twee dagen later bruist het nog steeds op tv en de krant over de uitslag van de stemming. Maar ook over de interne banen bij het ministerie,  wisselingen van de mensen die in de politiek, onze regering zitten.Iedereen zou moeten verhuizen, nu ze andere vergaderruimte krijgen. Zelfs een andere stoel toegewezen krijgen in die ruimte. Om maar niet te vergeten de stoel die zo goed mogelijk uitkwam met tv-opnames. 

Er werd wat gegiecheld over deze herkenning door de twee dames die bij de ‘late night show’ te gast waren. Er zouden ook mensen ontslagen worden, aan de kant geschoven worden en dat vonden ze heel triest! Mensen die achter de schermen net zo hard werkten als de regering. Tranen werden geplengt, deuren werden soms te hard dicht gesmeten, zo triest. Iedereen verwerkte de teleurstelling bij verlies op zijn/haar manier. 

Er werd als voorbeeld gegeven dat er een vrouw is, die er al 28 jaar  werkte, en gezien die aantal jaren kon je ook meteen weten van welke leeftijd zij zou zijn, heel triest om nu te moeten stoppen…….. omdat een ander het stokje over gaat nemen.

Toen dacht ik bij mijzelf, wat een domme stomme opmerking!!

Moet ik nu medelijden krijgen!

Alsof ik niet weet inmiddels, dat de politieke werknemers 7 jaar wachtgeld krijgen……. maar, misschien die medewerkers achter de schermen niet, die horen misschien niet bij die ‘elite’ die dit wel krijgen.

Hoeveel andere Nederlanders hebben dit bij de ‘welvaart’ van al die moderne ontwikkelingen van nu, al die versoberingen, al die fusie’s, die reorganisaties, ook niet voor hun kiezen gekregen!!! Die krijgen geen 7 jaar wachtgeld! Zij mogen blij zijn dat ze het een jaar krijgen, dan mogen ze de bijstand in. Want ook de ‘gouden handdruk’ is er tegenwoordig amper meer bij. Die is alleen nog weggelegd voor de directeuren, die miljoenen wegsluizen uit het bedrijfsleven, zelfs als je na een mismanagement er uit worden geschopt. Na mate dat ik hierover nadenk, kan ik alleen maar geïrriteerder raken. 

Ik heb persoonlijk geen verstand of interesse in de politiek. Ik heb geleerd dat juist de politiek niet te vertrouwen is, want zij kunnen uit naam van, bezuinigingen, crises, ect., gebruik maken om een contract en beloftes te verbreken. En het is dan altijd 1 richtings verkeer, en meestal kost het extra geld voor ons. 

Als wij een contract willen verbreken, moeten we meestal naar de rechter, en vaak kost dat jou alleen maar dik geld. Tenzij je een grote bek, een goede advocaat, of veel geld hebt, maar vooral veel, of….. (voor weinige weggelegd), zeer beslagen ten ijs komt met bewijzen! En engelengeduld, je niet boos maakt en niet stressgevoelig bent. 

Ik heb geleerd door de jaren heen dat je geloven moet in jezelf. Dat jij uniek bent, net als iedereen om je heen. Je moet voor jezelf zorgen. En als je mazzel hebt dat je een partner hebt die hetzelfde denkt als jijzelf, dan zit je goed. Maar je blijft altijd verantwoordelijk voor jezelf! Door schade en schande zoals dat heet, ben ik ook wijzer geworden, enne…. niet dat ik me mond houd…… (zal ik waarschijnlijk ook niet kunnen, ….willen…. grijnzzzz).

Terug naar de ‘late night show’.

Gastheer Humberto Tan was schor, net als de andere politieke verslaggever. Humberto had maar 1 uur geslapen en had respect voor al die mensen die ruim 7 weken, vele uren bezig waren geweest voor de verkiezings campagne.

Ik ben benieuwd hoe lang het zal duren voor we een nieuwe regering hebben die met elkaar kunnen/willen werken. Ik ben heel benieuwd hoeveel tijd er om  een formatie te vormen verloren gaat. 

Er werd vanmorgen verteld dat in 1977 het record op 203 dagen stond. En men is nu benieuwd of dit weer gebeuren gaat en of het misschien zelfs nog langer gaat duren.

Want wat er nu in de wereld gebeurt met het land wat zich voorheen een bevriend land noemde, en ons nu heel zwaar beledigen, dit vind ik verontrustend.

Wij Nederlanders zijn nuchtere mensen, in tegenstelling van het emotionele zuiden. Zou de politiek zijn hoofd koel kunnen houden? Zouden wij, gewone mensen, ons hoofd koel kunnen houden?

Vanavond was er een progamma waarin mensen vragen gesteld werden. En 1 van de vragen was, of zij op vakantie naar Turkije zouden gaan. Er waren twee koppels die een gokje moesten wagen. De ene gokte dat 10% dat niet zou doen. De andere gokte op 65% en vond dat  eigenlijk wel veel…..

Het uiteindelijke antwoord wat uit een onderzoek vandaan kwam was dat 93% niet meer op vakantie gingen naar Turkije. Dat was erg confronterend!!! We zullen in de toekomst zien wat er van deze onderzoeken terecht komt.

DoegieDoegie………………