Folkloristisch Dansfestijn 2

Er waren twee grote open lucht theaters waar zeker zo’n 1500 tot 2000 toeschouwers in konden. Wij waren op tijd in de arena en wat liep die snel vol! Zelfs op de trappen bleven mensen staan of zitten. Wederom zou dit in Nederland nooit zo mogen gebeuren, maar wat een mensen en wat een enthousiasme!!! Bij elke trap stond 1 man bewaking met een geel hesje, thats all. De Tsjechische Televisie was 3 volle dagen aanwezig en zelfs de president van Tsjechië. Er werd verschrikkelijk veel gepraat, voorgesteld en weer gepraat. Wat niet echt prettig was want de taal en de grappen die er gemaakt werden, daar verstond je geen bal van. Ik vind het Tsjechisch trouwens net babygebrabbel, grijnzzzz……dat versta je ook niet….

Eerst werden alle landen (8 stuks) voorgesteld die deelnamen. Je zag prachtige klederdrachten! Veel geglinster, veel vlechten, veel vlaggen, en hele moeilijke namen op de borden die een van de deelnemers met trots op een bord voor zich droeg. Antieke muziekinstrumenten zoals het klavecimbel, allerlei soorten doedelzakken, waarvan de zak gemaakt is van de blaas van de koe of varken (denk ik). Maar er waren erbij waar een kopje op zat van een geit/bok en aan  beide uiteinde een hoorn van een koe. De avond was het een aaneen schakeling van muziek, folklore dansen en zanggroepen. Het ene nog mooier dan het andere. 

    
Het zitten op de harde banken, en dat ondanks we een eigen kussen onder onze gat hadden, heeft wel gezorgd voor echte spierpijn, vermoedelijk ook door de weinige ruimte die je had om je benen te bewegen. De avond duurde tot ruim 24.00 uur. We waren voldaan en aangenaam verrast door dit prachtige festival, maar we waren ook helemaal gebroken!! grijnzzzzz. We zijn dan ook meteen in de camper gedoken en waren blij dat we comfortabel languit konden liggen en bijkomen. En ondanks dat er zoveel mensen waren en er veel toeschouwers hartstikke dronken zullen zijn geweest, was het op de camping heel rustig. 

Tot s’morgens een uur of zes, toen liepen de eerste campinggasten al richting douches om zich te gaan voorbereiden voor de optredens van die dag. De meeste al in hun klederdracht in die vreselijke hitte. En de kinderen waren er natuurlijk ook vroeg bij. Er was een restaurant bij waar je het dagmenu kon eten, de eerste dag deden wij dat ook. En het was een echte gaarkeuken. Tom bestelde de dag ervoor goulash die er niet bepaald smakelijk uitzag en de kip met champignons van mij, daar was de kip overheen gevlogen, zoals wij dat zeggen in Nederland omdat er nauwelijks vlees in zat, meer saus dan vlees.

Zaterdag en zondag

Zaterdags was er een grote optocht door het dorp/stadje heen. Alle deelnemers liepen dansend en zingend voor je langs, in de prachtigste kledij!! Ik nam mijn petje er voor af, want het was er bloedje heet! Ik had de paraplu maar meegenomen zoals ook vele andere gedaan hadden, om de zonnestralen te temperen. De brandweer had het wegdek voor de optocht al twee keer nat gespoten met de brandslangen. En veel toeschouwers vonden het dan ook heerlijk dat zij een koude douche kregen toegediend.

Op het open veld van het festival was ook een act van een ouderwetse poppenkastspel, met de originele houtje touwtjes erboven. Prachtige oude kasten, mooie poppen, fluwelen gordijnen in barok beschilderd.

Na de optocht zijn we snel naar de camper gegaan om in de schaduw te zitten, pilsje erbij en we werden daarna met wat lekkers verwend door Janssen & Jansen. We hoefde niet te koken, lief dat het zo voor ons werd gedaan, we hebben heerlijk gegeten. Vooral het toetje was een ‘luchtig’ lekkernijtje. Na ons weer opgefrist te hebben en omgekleed waren zijn we rond 20.00 uur weer naar de volgende voorstelling gegaan in het openlucht theater. Het was een hoorspel, die we uiteraard niet verstonden, maar visueel wel degelijk goed konden volgen en wij snapte daarom goed waar het om draaide. Het ging om het verleiden van de vrouwen en dat de drank die de mannen dronken, hen sterk maakte. Maar het moraal was eigenlijk dat de vrouwen net zo veel dronken en plezier konden hebben. Maar dat uiteindelijk alles fout afliep door het drank(mis)gebruik van beide.

Na een half uur pauze zaten we inmiddels in de andere arena waar een internationaal optreden werd gegeven van alle landen. Eigenlijk was het een herhaling van de openingsavond, alleen een veel langer optreden door de groepen. Ook Turkije was hier weer vertegenwoordigd. Die hebben een hele mooie show gegeven. Twee mannen, de ene verkleed als man, de andere verkleed als vrouw,…….. ik zal proberen uit te leggen hoe.

Zij hadden een tuniek aan, die vanaf de heupen naar boven tot de tepelhoogte te zien was in de kleur van de huid.  Waar een man en een vrouwen gezicht opgeschilderd was. Dit was dus van de navel tot aan tien cm boven de tepels. Direct daarboven, (dus 10 cm onder de schouder) was er een dichte rode zak genaaid die boven het hoofd omhoog werd gehouden. De armen van de dansers zaten in die ‘zak’ verstopt en die hielden zij (vermoedelijk) achter hun hoofd. Zodat het leek dat beide figuren een soort tulband ophadden. De ogen die getekend waren stonden op tepelhoogte. En de mond op navelhoogte. Op heuphoogte was een kort jasje gemaakt, waaraan de mouwen en handen bungelde. De benen hadden mooie Turkse plofbroeken aan.

Hierbij gaven ze een verleidings show weg, de man verleidde de vrouw en de vrouw weerde de man verschillende keren af. Totdat zij bezweek voor zijn dans en charme en konden zij elkaar daarop elkander kussen. Dus in werkelijkheid zag je twee buiken die tegen elkaar stonden te schuren. Er zat ook heel veel humor in, er werd heel veel gelachen. Het was echt zo mooi gedaan, zij kregen dan ook een zeer luid applaus!

Het saaiste wat wij gezien hadden waren drie personen die een jodel concertje gaven. Het waren vast hele moeilijke klanken, niet om aan te horen. Aan het publiek kon je het ook merken, dat werd heel rumoerig.

Alles werd aan elkaar gepraat door een conferencier die heel veel humor erbij in bracht. Want dat konden we merken aan het publiek om ons heen. Er werd heel veel gelachen. En ook hier waren we verbaasd dat er zoveel jonge mensen onder het publiek zat.

Er was 1 optreden waar de orde verstoord werd. Afrika was ook aanwezig, waarschijnlijk als verrassing denk ik. Het was puur Afrikaans! Mooi om te zien en te horen. Hoewel Tsjechië het niet zo bijzonder vond.  Er kwamen twee jonge mensen die voor het podium begonnen te rock en rollen op de Afrikaanse muziek. Er werd enorm om gelachen en even later gingen ze brutaal en overmoedig het podium op. Dat werd dus niet geaccepteerd door de regie van de organisatie. Er waren dus ook tv opname bij. En zij werden niet bepaald vriendelijk gesommeerd om het podium te verlaten. Ik vond het een aanfluiting. De danseres van het Afrikaans optreden deed het erg goed, zij liet zich niet intimideren  ging gewoon door op haar manier.

 

Zondag

De zondag was voor ons het afscheid van het festival. We zijn het terrein nog even op geweest en hebben daar kaas gekocht. Speciale gerookte schapenkaas. En na alle spierpijn die wij er graag voor over hebben gehad, de vele km die we toch hebben moeten lopen om een mooi beeld van dit festival te kunnen zien, zijn we vermoeid en een mooie ervaring rijker om 15.00 uur vertrokken, richting Hongarije naar onze vrienden.

 

Alle foto’s van dit wekend hebben we in een speciale map gedaan van Facebook. Zodat jullie deze allemaal uitgebreider kunnen zien.