Van West naar Oost

Na ons verblijf in Oostende zijn we dwars door Belgie vertrokken richting Lommel, dus van de kust richting Limburg. We wilden beslist niet over Antwerpen rijden, want daar hebben we beide geen goeie herinneringen aan, vele files, ongelukken en daardoor veel vertraging. Daarnaast vind ik het zelf veel prettiger om rustiger te kunnen rijden en te genieten van de omgeving. De kleine dorpjes met hun prachtige oude gevels. En soms kom je ook dingen tegen die je niet verwacht. 

Zoals een automobilist die zijn auto bijna gedoneerd had aan zijn voetbalclub door een vorm van adoratie om zijn gehele auto te versieren met stikkers en voetballen. Onderaan de bumper hing een voetbal, zijn antennen op het dak door spietste een voetbal. Op zijn dashboard zagen wij een voetbal. Er hing een net in zijn auto, moest vast het doel voorstellen, grijnzzz. De achterkant was helemaal beplakt met stikkers. Zijn club was KV Oostende. De foto’s zijn niet echt super, maar dat kwam omdat Tom in een rijdende auto de foto’s moest maken. 

Ook viel ons op dat de belgen zakelijker en klantvriendelijker zijn dan dat het hier in Nederland het geval is. Met name de bakkers!

Overal zie je, zowel bij de bakkerij zelf, als bij pompstations of het begin van een dorp of wijk, dat er automaten staan met brood erin. 

Dus daar hoef je niet in de rij te staan als je gewoon een brood moet hebben. En de prijzen waren ook echt niet zo schrikbarend hoger als in de bakkerijen zelf. Sommige hadden zelfs een kamera ter beveiliging erbij staan. Dus er zullen best klanten geweest zijn in het verleden die zo’n automaat wilde vernielen of gratis brood wilde. En net als vele automaten op de pompstations staan er vaak bakken om heen gebouwd met een rolluik er voor, dat dicht getrokken word als het pompstation sluit. 

We zijn na Dendermonde gestopt en hebben in het plaatsje Willebroek een camperplaats gevonden. Er waren geen voorzieningen, zoals een toilet of douche. Wel kon je er je afvalwater lozen en vers water tappen. Via een automaat ging dat allemaal en het kostte €2,00. Als je wat verder keek zag je dat je bij een sportcomplex uitkwam waar je zolang deze open was wel gebruik kon maken van de toilet. Er was ook een verjaart voetbalveld. Dat werd nu gebruikt voor een honden uitlaatplek. De gemeente zou het al jaren geleden opgedoekt moeten hebben en er woningen op gaan zetten, maar ook in Belgie heeft de crises toegeslagen. Dus veel projecten blijven ook daar liggen. We hebben daar aan de plaatselijke hondenbezitter gevraagd of we met de metaaldetector zouden mochten lopen over het veld. Hij zei, ach het is van de gemeente, zwervers zoeken soms onderdak, de jeugd zoekt soms zijn heil, er worden kleedkamers opengebroken, brandjes gesticht,…. ach ja, ik denk dat er geen enkel probleem zou zijn als u met de detector gaat lopen. 

Tom zag het niet zo zitten, die zei dat voetballers niets verliezen tijdens het spelen, want sieraden en geld nemen ze niet mee het veld op. Daar zat natuurlijk een zekere waarheid in, maar zo eigenwijs en enthioast als ik ben, ben ik toch gaan piepen met de piepstok. Tom kwam er gezellig bij en samen hebben we oude Belgische munten en euro’s gevonden, een modern hangslot, deksels van putten op het spelersveld. Waarschijnlijk had dat vast iets te maken met de bewatering van het grasveld. De buizen van de officiële doelpalen, die er niet meer in stonden. 

Dus helemaal voor niks was het ook weer niet geweest. 

Ik ben gaan kijken in/onder zo’n officiële eretribune en naar binnen geslopen en wat een troep was het daar! En inderdaad was er een flink brandje geweest. De grote leren banken voor de sponsoren vertoonde veel brandschade. De bars waren vernield, overal glas, blik en rotzooi van baldadige jeugd die hun vertier daar binnen gezocht hadden. Beneden in de spelersruimte zag het er ‘redelijk’ ongemoeid uit. Wel veel open gebroken deuren, glas, stoelen, ander soort rotzooi, maar hier geen brandstichting. Er was nog genoeg glaswerk waarmee je een kantine kon vullen. En er had vast jeugd ingezeten bij de kantine voor spelers om daar hun illigale feestjes te houden. Ook daar stonden wat goedkope zitbanken waar ook bepaalde ‘nummertjes’ op gespeeld werden, condooms lagen er overal zat. De andere ruimtes lagen nog vol met allerlei opslag. Merendeel stoelen en tafels. Kapotte oude computers en papierwerk lagen er ook nog zat. Kleding van diverse leeftijden lagen ook overal verspreid. Zelfs een clubshirt lag er, en die heb ik als aandenken mee genomen. 

Terug in de camper hebben we lekker gegeten en alles voor de nacht klaargemaakt. Het dak naar beneden gehaald, want dat scheelt erg veel koude lucht. We hebben heerlijk rustig geslapen, ondanks dat het s’avonds druk met auto’s was voor de sporthal. Het is momenteel s’morgens nog vrij vochtig en zijn dan ook als eerste eerst bezig geweest om de ramen te drogen. We staken daarna het gas aan om warmte in de auto te krijgen om deze van binnen te drogen. Als je daar een stenen rode bloempot opzet houd je de warmte erg vast en word het snel behaaglijk. Een ouderwets foefje, wat prima werkt. Om een uur of 10 s’morgens zijn we verder gereden richting Lommel, om kennis te maken met de eigenaars van onze volgende oppaswoning in april. 

Op naar het volgende avontuur.

DoegieDoegie