Lichtzinnig?

Terugkijkend na het verblijf van 8 dagen in Lelystad, in een mooie woning waar we op vier lieve, goed opgevoedde honden hebben gepast, gaan wij onszelf natuurlijk een hoop afvragen.

Het eerste wat door mijn hoofd heen schoot is dat het een verschrikkelijke grote verantwoordelijkheid is geweest. Het was onze eerste keer met zoveel honden, en ja ik vraag me ook af, waarom meteen vier honden en niet een klein keffertje. Dat was stukken makkelijker geweest.

Maar ik houd van uitdagingen. Waarschijnlijk mis ik de verantwoording nu van mijn werk, waar ik afgelopen januari mee gestopt ben. Ik heb mijn man Tom hier uiteindelijk ook mee opgezadeld, grijnzzzz…Maar die lieverd had echt net zoveel te zeggen bij de kennismaking. Als er geen klik was geweest tussen ons, de dieren en de eigenaren, hadden we afgehaakt.

Het zijn zeer goed opgevoedde honden. De eigenaars zijn netjes en sociaal. Het was ook hun eerste keer om wildvreemde mensen in hun huis achter te laten. En ook dat is best heftig. Ook omdat ze nu een weekje met elkaar hebben, zonder dat de honden er tussen zitten, ook dat is heel wat! Want zij bleken een aantal jaren samen niet echt op vakantie geweest te zijn. Ik heb diep respect voor alle hondenbezitters die zoveel honden in huis hebben om te verzorgen. Wij vinden het nog al wat! Buiten de verplichting die 24 uur aanwezig is, is het schoon houden, je huis ernaar inrichten, het altijd verplichtte wandelingetje, en in dit geval 3x daags een ritje van een paar km met de auto naar de uitlaatplek. De eventuele ziektekosten voor de honden. En niet te vergeten, waar ik persoonlijk best wel moeite mee had, is te zorgen dat de stank van natte honden niet de overhand krijgt. Nederland begint een aardig regenland te worden. En als het bloedheet is, springen de honden net als mensen graag het water in. En dan kunnen ze verschrikkelijk stinken!

Wij vinden allebei, dat de acht dagen dat wij dit gedaan hebben, meer dan genoeg is geweest. We voelen ons oprecht moe. Je merkt toch op de vierde dag dat je te wisselvallig voor de beesten bent. Ze beginnen slechter te luisteren. En ze missen natuurlijk hun baasje. Wij lopen iedere dag samen met ze te wandelen en zij krijgen van twee personen comando’s. Dat is verwarrend voor de honden. De eigenaar gaat ze altijd in z’n uppie uitlaten en heeft zijn eigen goede gewoontes.

Aan de ene kant is het zowel voor ons, als voor de eigenaars een tikkie “lichtzinnig” geweest om zo met de honden om te gaan, al is de uitdaging en de lef en de mensenkennis niet lichtzinnig geweest. We zijn er tweemaal geweest om ons te laten wennen aan de honden, en andersom, en de uitlaatplekken te verkennen. En gelukkig is het vrijdag een stuk beter gegaan. Blijkbaar wordt het gewoon voor de honden. Ze geven totaal geen probleem meer. En wij zijn beter op elkaar afgestemd. Soms riepen we tegelijker tijd de comando’s, en dat werkt niet. En ik ben best wel een tikkie dominant, ook ik moest soms ff dimmen, grijnzzzzzz

We hebben beiden van huis uit veel met honden te maken gehad. Ik heb van vroeger uit veel geleerd van mijn vader die alleen altijd Duitse Herders een heropvoeding gaf. Maar de tijd is veranderd en tegenwoordig zijn de hondeneigenaars vaak op een cursus geweest en hebben hun eigen gewoontes aan hun eigen honden toegepast. Er zit nogal verschil in de opvoeding en kwa karakters en de hoeveelheid van de roedel, als er meerdere honden zijn.

We hadden veel plannen om hier de omgeving te verkennen, eigenlijk met het wandelen met de honden. Dat is het niet geworden door de karaktereigenschappen van de honden buiten de deur. Het weer was merendeels erg goed en toch zijn we nauwelijks weggeweest. De honden zijn gewend om 8 uur alleen gelaten te worden. Natuurlijk omdat zij zich niet vervelen zo met z’n viertjes. Maar ook dit hebben we maar 3 maal gedaan en voor vier uurtjes maar. Want we zaten met het eten van de honden, wat we een moeilijke overweging vonden. We moesten s’morgens en tegen de avond het voer geven. Dus in die tussentijd konden we makkelijk weg. Maar ik zal het maar eerlijk bekennen,…….van het vele lopen, vroeg eruit, laat in bed,……..

Tja, we waren gewoon moe! Ons leven hier was nog niet echt ontspannen ingericht om daar goed mee om te gaan. De verantwoording was zwaarder dan het willen uitgaan. Daarom zijn 8 dagen meer als voldoende!!

Of we dit weer willen gaan doen met zoveel honden…….???? Dat laat ik nog even in het midden. Deze eigenaars hier, willen we best nog wel weer een keer de helpende hand toesteken. We voelen ons hier thuis en dat is ook heel belangrijk. Voor andere….. we zullen er heel erg over na moeten denken.

Wij gaan nu op stap richting Belgie. Even uitwaaien aan het strand. En dan wandelen met de metaaldetector aan de hand. Wie weet komen we wat moois tegen, of zou dat ook een lichtzinnige gedachten zijn?

Dit was het avontuur van 8 mooie dagen, best zwaar en we zijn een mooie ervaring rijker!

DoegieDoegie.