NKC-bijeenkomst

Vrijdag rond het middaguur zijn we vertrokken naar Zeewolde, naar het Erkemederstrand en camping. We waren er al snel, lekker de kortste route genomen, niet harder dan 80 km en geen file. Het is een zeer langgerekte camping aan het water. Erg kindvriendelijk en heel veel ruimte. Wij stonden op het laatste veld, het zogeheten groepsveld. Halverwege de middag kwamen er zo’n vijftigtal campers bij. Allerlei maten en merken. Zelfs een klein ford bedrijfsautootje wat omgebouwd was. Hij had zelfs een dak wat net als bij onze camper van nu, omhoog gezet kon worden, het hefdak.

Hij lijkt op onze eerste ervaring met de zelfbouw van de Berlingo.

De kennismaking was leuk, iedereen had wat lekkers meegenomen voor bij de koffie. En er was zoveel dat er ook nog voor zaterdag en de zondagochtend lag.

De voorlichting die we kregen, was over de elektrabalans in de camper. Waar het op neer kwam was;

1: Had je meegedaan aan de zonne-energie op je dak, en sta je stil voor 1, 2 of 3 dagen, dan heb je niks aan je zonne-energie. Geld dus voor niks uitgegeven.

A: met een platdak vang je hooguit 20% zon, en dat was nog veel. En B: als je gaat rijden laad de huishoudaccu vanzelf weer op. Die heeft ongeveer 2.5 uur nodig om voor 80% weer vol te zijn. En de meeste camperaars pakken op een camping als eerste toch maar de elektrapaal, dus…….. waarom zonne-energie. Vele hebben meegedaan door de verkooppraatjes en de hype, zonder na te gaan of je het wel of niet nodig hebt, voor de manier waarop je reist met de camper. Nog een aspect wat over het hoofd gezien wordt, alle zonneplaten liggen plat, terwijl ze net als op woningen schuin opgesteld moeten worden om 100% zonlicht te kunnen pakken. En je kan niet rijdend of stilstaan met schuin opgestelde daken. Want dat heeft een mooie grote officiële camper niet. En als de elektrabalans goed uitgerekend is, kan je met de juiste accu alles doen wat de moderne camper in huis heeft. Dus verkwisting van je geld!!!

Zijn wij blij dat wij wel een schuin hefdak hebben en alleen rekening moeten houden met de richting van de zon. 

Alle informatie hierover is terug te vinden in het NKC. magazine. Na het betoog hierover konden we nog even naborrelen en na 23 uur was het weer muisstil op de camping. 

Zaterdagochtend was er om half 10 koffie met een goede voorlichting van de firma Smids (toevallig) bij mij om de hoek, uit Ede. Dit ging uitgebreid over banden voor de camper. Er is ons geleerd waarop je letten moet en hoe je een band kan aflezen. Voor ons zijn er niet dezelfde regels omdat wij een grote bedrijfsauto hebben die omgebouwd is. Maar als je goede banden wil kopen moet er in ieder geval voor een echte camper een camperfiguurtje opstaan. Verder wil ik geen reclame van de merken maken, want ook dit is terug te vinden in het NKC magazine. Er zijn maar twee echte goeie merken, dat wil ik toch ff kwijt. En die kosten ook wel wat meer.

S’middags hadden we een demonstratie hoe banden je moest verwisselen en wat voor addertjes onder het gras zaten. En ook hier gold voor onze auto, appeltje eitje!!

Voor de grote camperauto’s was het advies, laat het lekker over aan de wegenwacht. Moet je zelf ff maar niet doen. Ook enkele andere stand-houders stonden er, met b.v. elektrische vouwfietsen, matrassen, een flesje ‘spul’ om je automotor schoon te houden van de aanslag van de ‘dieselbacterie’. 

Een groot woord, maar als de camper een half jaar stil staat, staat die bacterie niet stil! En als tip erbij, wat bijna iedereen al wist, zorg dat je tank vol zit met kwaliteits diesel! Dan heb je zeer weinig problemen voor je motor. En voor de nette beschaafde rijders, rij eens een keer een kwartier harder dan honderd km, (120/130) dan word je motor en uitlaat weer goed schoon gebrand. ofwel, je rijd je motor weer schoon. Ook was er nog een spreker die veel vertelde over dagzon-energie en tv digitaal. Dit was voor ons niet interessant en hebben toen de detector weer uitgelaten.  

We hebben ook kunnen gluren bij de buren. Natuurlijk zijn we alleen in buscampers geweest en we hebben onze ogen uitgekeken. Wat zijn die kant en klare volksfietsen geweldig mooi!!! Heel licht van binnen, dun materiaal en slimme opbergvakken, daardoor lijken ze heel ruim. 

Tegen de avond kregen we een warm buffet aangeboden wat keurig verzorgd was door de firma ‘Hangbelly B.B.Q.’

De weergoden hadden het beste met ons voor. S’nachts heeft het niet te zuinig geregend en overdag was het fris maar de zon was er wel degelijk. En je zag ook dat de camping langzaam vol begon te lopen met vaste campinggasten. Er kwam meer jeugd en mede daardoor de camping-gezelligheid. De NKC-aanwezige vond ik en vele met mij, een leuke spontane groep 50 plussers. 

Zondagochtend hebben we gezamenlijk een ontbijt genuttigd, wat wederom goed verzorgt was door de bovengenoemde cateraar. 

De coördinator hield zijn laatste praatje waar heel veel humor in verstopt zat, dus je kan wel na gaan hoe de stemming was. 

Wisten jullie trouwens dat de NKC een toernooi organiseert van het Keezenspel? Bij deze; je kan je inschrijven voor een weekend in Zeewolde. Te vinden op de site van NKC 

Terug kijkend hebben we een heerlijk spontaan en gezellig weekend achter de rug, totaal geen spijt van!

Nu gaan we ons weer richten op het volgende project, Lommel.

Halverwege de week zal ik weer een verhaal plaatsen. 

Doegiedoegie.