Detectieval Oxfort 2017

Door gebrek aan power, letterlijk en figuurlijk, heb ik niet kunnen schrijven tijdens het weekend. Dit verslag had naar alle waarschijnlijkheid dan ook in telegram stijl zijn geschreven zoals mijn vorige verslag. Ik zal proberen op weg naar huis, in de bus, de afgelopen dagen zo volledig mogelijk te beschrijven met wat we meegemaakt hebben.

—————————————————————————————————————————

Je mag in mijn gastenboek reageren……..

http://doegiedoegiede.nl/gastenboek/

—————————————————————————————————————————

Het eerste wat ik bijzonder vond is dat het een hele leuke hechte groep was en dat je als Nederlander er gewoon bij hoorde, maar dat geldt ook wederzijds. Als de Belgen dit nu lezen weet ik zeker dat jullie aan koor roepen, ‘amai, natuurlijk horen jullie erbij!’ Ik vond alle mannen in de groep heel aardig, verzorgend en verschrikkelijk gezellig! Er is ook heel veel……….( vul zelf maar in grijnzzzz) gelachen!

Ik heb heel veel geleerd en nieuwe progamma’s voor mijn Deus-detector gekregen! Dat was een gewone handeling en ik wil de mannen daar voor bedanken. Er waren heel veel detectoristen van het merk Deus in onze groep. 

Er werd mij gevraagd of ik mij als vrouw in de groep wel geamuseerd had. Nou echt wel!!!! Ik kreeg op een gegeven moment de naam toebedeeld van, ‘moeder overste en moeke’. Hield alleen in dat ik een tikkie dominant overkwam en een ieder die er om vroeg een weerwoord gaf. Maar ja, wat wil je, ik heb me 30 jaar staande moeten houden tussen de mannen in mijn beroep als buschauffeur. En dan heb ik het niet eens over de passagiers….. grinnik. 

Alleen was ik een beetje teleurgesteld dat er, buiten mijn eigen vent, geen man was die mijn zere stijve rug wilde masseren!!!! 

En Ja, ik weet het, ben geen 20 meer……. Grijnzzzz, kreunnn

We hebben de nachten doorgebracht in de tent van Frans. We lagen met z’n vieren in zijn grote tent die we met vele handen uit onze groep eindelijk na vier uur ploeteren opgezet hebben gekregen. De mannen, die Frans en Patrick en ons mee geholpen hebben om eindelijk het onhandige tentdoek over de stokken te trekken, daar zijn we samen ook heel dankbaar voor. 

Als je dik anderhalf uur alleen al met de stokken bezig bent geweest om uit te zoeken hoe het nu eigenlijk in elkaar steekt, schiet de moed je echt in de schoenen. Natuurlijk hebben vele mannen die een tentje hadden die je in tien minuten opzet zich ook kostelijk vermaakt, en we kregen dan ook vanuit alle hoeken advies. Maar zonder hun hulp hadden we waarschijnlijk ergens anders ons onderdak moeten zoeken….. Onze leider van de groep was al stilletjes op sjouw geweest om te zoeken naar een andere oplossing, en had voor nood al een klein tentje kunnen ritselen. Maar het is allemaal goed gekomen. Frans en Patrick bedankt voor de gastvrijheid.

 

In totaal was er voor de drie zoekdagen plm. 1000 hectaren akkers beschikbaar, een enorme lap grond dus voor de 1300 dectectoristen die zich ingeschreven hadden voor deze Detectival. De eerste dag van het progamma waren de meeste velden gelegen rond de camping. De akkers waren erg nat, dus zeer zwaar om te lopen. Er waren maar twee velden (waar ik gelopen heb) die redelijk glad waren. Bij de rest van de velden stonden de ploegsporen zeker dertig cm hoog. De klei bleef regelmatig aan je laarsen kleven en zo sjouwde je minstens zeker nog twee extra kilo’s mee. En de akkers waren soms erg stijl en heuvelachtig.

Op sommige van deze velden werden er direct al door onze groep van 28 man prachtige vondsten gedaan, waaronder 1 Franse Keltiche gouden Stater uit 60 voor Chirstus, zo groot als een 10 eurocent. En een aantal Fibola’s, (Romijnse kledingspelden).De tweede dag waren we op de nieuwe velden, die er nu bij kwamen, ook daar waren nog aardig wat vochtige plekken op het land, maar het werd iets beter te belopen als je op de wat hoger gelegen velden kwam vond ik. Ook hier weer mooie vondsten, maar geen zakken vol, wel ontzettend veel ijzer en rotzooi.

De derde dag vond ik het zwaarst, zeer waarschijnlijk ook omdat de vermoeidheid parten ging spelen,  doordat het veld begon in te drogen waren het nu keiharde velden geworden. Vooral natuurlijk de bovenste laag. Daaronder zat dan weer de vaste klei en stenen die weer vochtig waren. Heel, heel zwaar vond ik deze dag! ‘S avonds waren er velen die blij waren dat ze even plat konden. We mistte wel de douche, dat had eigenlijk wel lekker geweest, maar jammer genoeg was er daar geen gelegenheid voor, gewoon omdat ze er niet waren. Maar een ieder zorgde goed voor zichzelf en liters water werden gebruikt om vooral de voeten te wassen en af te laten koelen. Wat deden mijn voetzolen en tenen zeer. Ondanks dat Tom en ik zeer goede stevige laarzen aan hadden geschaft. Het zal bij de andere jongens niet anders geweest zijn denk ik zo. Ik heb mensen zien lopen op gewone rubberen regen laarzen, wat zullen die moeie voeten hebben gehad. Maar het medicijngebruik wat de naam alcohol draagt, werkte nadien ook zeer verzachtend voor al die zware dagen. Tom en ik hebben ook Ibrofen erbij moeten gebruiken, om de pijn iets te verzachten, en Anica voor de nachtelijke krampen.

De organisatie van de Detectival 2017, de Crew, waren erg streng, maar regeerde met 2 maten vond ikzelf. Wij moesten met koptelefoon op, en zelf, want enkele leden zochten ook zelf mee, liepen eind van de middag zonder koptelefoon. In het begin werd er vrij veel afval gedropt in de klaarstaande plastic afvalbakken die er voldoende rondom de velden stonden. Op de laatste dag kwam je overal op het veld al het afval tegen, vooral dus ijzer wat er heel veel lag, op het land of weer onder de grond. Gewoon omdat er veel zoekers het zat waren al het ijzer een aantal uren mee te sjouwen. Ook nièt dichtgemaakte gaten zag je op de laatste dag regelmatig. Ook zag je een enkele zoeker stiekem fff gauw op een naast gelegen stuk land lopen wat niet bij de zoekvelden hoorde en daar liep te graven. Het hoort er allemaal bij blijkbaar……

Maar terug naar onze groep! Er zijn heel veel mooie vondsten gedaan. Deze zijn d.m.v. foto’s op de FB-site van “Metal Detecting Explorers” terug te vinden, àls de jongens deze geplaatst zullen hebben. Het is wel een besloten site en alleen voor detectoristen. De lijst van alle bijzondere vondsten in het algemeen van onze groep staan onderaan dit verslag. En ik zal zonodig wat foto’s hier plaatsen.

Zelf heb ik eindelijk ook een Brons Romeins Leerbeslag gevonden. Het is volgens vele kenners een echte Bacches. De god van de druiven, of beter verwoord, van de drank…….. grijnzzzz. Hij is reeds genoteerd bij de Argeologische Dienst in Engeland en staat binnenkort in het boek van ‘Portable Antiquities Scheme’. Ik ben er best wel trots op! Verder een militair knoopje van ongeveer 60/80 jaar oud, een paardengesp en vele musketkogels. Tom heeft jammer genoeg eigenlijk geen bijzonder vondsten gedaan en zegt zelf dat hij voor de fun meegegaan is en hij heeft ook veel plezier gehad! Hij heeft wel vele verschillende mooie oude vierkante nagels (spijkers) gevonden. Normaal laat je deze liggen, maar het zijn dus echte oude nagels van plm. 150 jaar oud. Die hadden we nog niet, dus toch maar even meegenomen. Later heeft hij van een van de zoekers een hele mooie oude bonze Engelse munt gekregen (Victoria 1832), daar was hij best wel blij mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helaas is er ook een ernstig ongeluk gebeurt met èèn detectorist uit onze groep. Die was in een bos op een helling aan het zoeken, gelukkig wel samen met zijn maat, (achteraf). Door de helling waar hij van af wilde lopen, heeft hij een verkeerde stap gemaakt, uitgegleden waarbij zijn onderbeen vast kwam te staan, het bleek op 2 plaatsen gebroken te zijn. Allebei de botten, scheenbeen en kuitbeen. Deze zijn beide schuin gebroken en hebben splinters. De brandweer die snel ter plaatse was, moesten wat bomen ter plekke weg zagen en een hek doorknippen voor de brancard, want de ambulancebroeders konden er anders niet bijkomen. De ambulance ter plekken en al de andere verzorgers hebben hem met heel veel zorg vervoerd. Zijn maatje vertelde dat de complimenten voor de zorg op zijn plek was! Alleen ligt hij nu zeker  nog wel drie dagen of langer in het ziekenhuis te Oxford, het Universiteit Clinic. Hij wordt morgen, woensdag, geopereerd. Van deze zijde heel veel sterkte toe gewenst. En wij hopen dat alles weer snel goedkomt. De foto’s van hem die ik geplaatst heb, zijn met zijn toestemming geplaatst.. 

Nu gaan we op weg naar huis, wij zijn vanmorgen om 10 uur Engelse tijd vertrokken. Ik ben met de eerste kar van de organisatie aldaar mee gereden, richting het ophaal punt van onze bus. Het karretje was een klein golfkarretje met laadbak waar wij onze tenten en de rest van de spullen inlaadde. Ik geloof dat zij met twee van die golfkarretjes tot vier maal toe, heen en weer hebben gereden. Een prima service!!

Bij de boerderij waar wij moesten opstappen ontmoette ik de eigenaresse, die kwam er net aanlopen met een plastic tas vol met kattenvoer. Ik knoopte een praatje met haar aan en zij bleek sinds het jaar dat zij daar woonde alle wilde katten van de omgeving te voorzien van eten. Zij had aan de organisatie gevraagd of zij al de hooibalen mocht hebben in haar open schuur, want dan hadden de katten in de winter een beschut en warm onderdak. De mannen zeiden haar dat eigenlijk alles terug moest naar de landeigenaar van het Detectival, maar een paar balen zou die landeigenaar vast niet missen. Het was een vriendelijke gastvrije jonge Engelse vrouw, even later kregen we zelfs een kop koffie en thee aangeboden. Wat we heerlijk vonden. Uiteraard hebben wij haar op de Nederlandse wijze bedankt, drie kussen op de wang, wat ze grappig vond en beslist niet gewend was. 

Onderweg naar de Shuttle onder het kanaal lieten een paar jongens ons een prachtìg boek zien, het bleek dat zij dit met z’n vieren gemaakt hadden. Dit ging over de vondsten die zij persoonlijk hadden gevonden. Ze hadden een uitgiften gedaan van 1000 exemplaren. Dus dat is een collecters item! Er zijn nog een paar boeken te bestellen en hun website staat onderaan deze pagina. Vele jongens en wijzelf uiteraard, wilde dit boek graag kopen. Het leuke is dat ze ook hun handtekening erin hebben geplaatst. Helaas was èèn van deze jongens hier niet in de groep. Maar dat boek is geweldig gedetailleerd, met prachtige foto’s van oude schilderijen erbij, waarbij je direct kan zien hoe men het vroegere object gebruikte. Ook het formaat en/of gewicht staat er bij vermeld. Een mooie aanwinst voor mij, inmiddels staat het in onze boekenkast! De kleine groep Nederlanders die het gekocht hebben boffen hiermee, want het is mooi stukje Belgiës vakwerk! Complimenten!!

De andere grote verrassing was het weer. Wat hebben we het getroffen!! Niet of nauwelijks geen regen, een paar spatjes maar. We hebben zelfs enkele uren zon gehad zodat je ook in je t-shirt kon lopen. Ook bij het afbreken en inpakken van alle spullen bleef het droog. Al was de “sky” donker aan het worden. Wij kregen de complimenten van de Crew aldaar, dat wij onze plek keurig en schoon achter hadden gelaten. Als je ook om je heen keek op de camping schoten de tranen soms in je ogen, wat een bende laten sommige campinggasten toch achter!

Inmiddels waren we de paspoortcontrole door en zijn we gecontroleerd op explosieven. Heel bijzonder omdat mee te maken. Het domme was dat dit op de heenreis niet gebeurt was…… “Vive La France”.

Weer die tunnel door, en weer last van onze oren en het leek allemaal veel te lang te duren. Iedereen wilde naar huis, dat was nu wel duidelijk. We waren met ons allen ook een stuk rustiger dan op de heenreis en sommige lagen lekker te pitten, grijnzzzzzz. Ook werd er een stuk minder gedronken dan op de heenreis, maar de meeste jongens hadden de avond te voren al de overgebleven (sterke)drank genuttigd, samen in een grote kring met een zanger met zijn gitaar, die mooie maar ook vieze liedjes zong, waar hard om werd gelachen.

Rond de klok van 18 uur werden de eerste Belgen afgezet in Loppe. Die waren dolgelukkig dat zij thuis waren. Iedereen had ook echt haast om weg te komen, binnen 10 minuten waren de mannen foetsie, op weg naar de douche en de wederhelft en niet te vergeten de kinderen. 

Uiteraard heb ik nog een praatje gemaakt met de toerchauffeur. Ik vroeg hem hoe de naam van het bedrijf ontstaan was. Hij vertelde mij het volgende:

De oprichter, de man is 96 geworden, was een harde werker en kon eigenlijk niet stil zitten. Was hij niet aan het rijden, dan was hij wel bezig om rond zijn bedrijf de boel netjes te maken. Hij was begonnen met twee busjes. En reed bijna dag en nacht. Toen er meerdere chauffeurs kwamen  moest er natuurlijk  bedrijfsnaam komen. Maar welke naam er ook kwam, die stond hem niet aan. Tot hij op een gegeven moment weer eens thuis kwam en moeder de vrouw hem zei dat hij wel op “een zigeuner” leek! Hij was zelden thuis, altijd op pad! En daar kwam de nieuwe naam uit voort. Dus zijn vrouw heeft zonder dat ze het wist de naam van het bedrijf bedacht.

Het bedrijf bestaat dit jaar 70 jaar. En nu anno 2017 krijgen ze problemen met de naam “zigeuner” vertelde de chauffeur.

In Duitsland heeft hij bekeuringen gehad om de naam, het was discriminerend.

Bij sommige hotels mag hij niet meer parkeren. Puur alleen om de naam.

Tja, deze tijd is erg bezig met dit soort onderwerpen. Denk maar aan “zwarte piet” of “jodenkoeken”, en er zijn nog veel meer van dit soort woorden, die al jaren oud zijn en niet bedoeld als discriminatie, ze zijn gewoon ontstaan uit de Nederlandse taal……. 

Zelfs een bedrijfsnaam begint er nu onder te lijden. Wat een wereld…….

Terugkijkend op het weekend, het was top georganiseerd! Ik zal vast wel wat vergeten zijn, maar jongens, het was een feestje met jullie. Dank jullie wel! Het gaat jullie allen goed, hoop jullie in de toekomst nog eens te ontmoeten en dat er maar veel mooie vondsten in de komende jaren gevonden mogen worden. 

Op de terugweg van een Zeer geslaagde Detectival: Rally 2017 

Hier de vondsten van 28 personen

1 Keltiche gouden stater

1 Keltiche zilveren munt

4 Middeleeuwse Hammerds

1 loden penning middeleeuws

1 bronstijd bijl fragment

2 afslagen steentijd

1 Middeleeuwse gesp

9 zilveren munten 

1 bronzen Romeinse haarspeld 

38 bronzen Romeinse munten

2 bronzen Romeinse ringen

11 Romeinse fibula’s 

1 Middeleeuwse beslag 

1 Middeleeuws bronzen handvat van een pot.

1 zilveren Romeinse Denarie

1 Romeins bronzen haarnaald

1 vroege ijzeren bijl

1 bronzen ring, ingelegd met glas pasta

1 bronzen Romeins Bacchus,  leerbeslag 

1 bronzen Romeinse pincet

1 zilveren nestel

Alle gemaakte en toegezonden foto’s worden binnen 2 dagen nog in een extra fotopagina geplaatst, zowel op Facebook in Doegiedoegie waar de foto’s uit gehaald kunnen worden die je graag zelf wilt hebben en in de maand september op deze site.

De website waar het vondstenboek verkrijgbaar is staat hieronder:

De website waar anderen hun boek kunnen bestellen is

www.gezochtengevonden.be

facebook :  www.facebook.com/boekgezochtengevonden

Alle beschikbare foto's van de Detectival Oxfort 2017

Geplaatst door Celian Doegie Doegie Vd Zaan op woensdag 20 september 2017