Warmwaterbronnen

De nieuwe week is weer begonnen, gelukkig schijnt de zon weer volop en is de regen weer ver achter ons. Heerlijk om ‘s morgens wakker te mogen worden als de zon door ons raam van onze ‘villa’ naar binnen schijnt. Ook de tent is met een kleine 20 minuten lekker warm hierdoor.

—————————————————————————————————————————

Je mag in mijn gastenboek reageren……..

KLIK OP

http://doegiedoegiede.nl/gastenboek/

—————————————————————————————————————————

We hebben gisteren (4 december) veel op de fiets gezeten, de omgeving verkent èn ik ben naar de kapper in Mazarròn geweest. Wat kan je als vrouw jezelf dan weer helemaal happy voelen! En wat erg prettig voor mij was, de kapster sprak Engels! 

Het rijden op de fiets hier en op de provinciale weg waar ze gemiddeld 80 km rijden is best eng. Maar soms moet je wel omdat er geen andere manier is om in een dorp of stadje te komen. 

Ook hebben we weer een ander strand ontdekt waar we nog niet geweest zijn. Enorm lang en smal en de zee loopt langzaam af. En bestaat puur uit zand. Dus in het water zoeken is best makkelijk. Hier bij de camping liggen heel veel kiesels wat enorm moeilijk te lopen is en zwaar om te zoeken. En na een meter is het direct vrij diep, dat is jammer. Er zitten hier zelfs vier flamingo’s. Ze zijn grijs, want er zitten hier geen rode kreeftjes in het brakke water waar ze staan. Het is een watertje wat tussen de stranden in ligt. Soms vliegen ze over de camping heen, best leuk om dat te zien.

    

 

 

 

 

Vandaag (5 december) gaan we met de Nederlandese groep wandelaars mee van de camping. We gaan naar de warm waterbronnen. We gaan met de auto naar El Saladillo en dan een makkelijke voettocht naar de bronnen. De snelweg gaan we onderdoor doormiddel van een waterafvoer pijp die daar is aangebracht. Want we moeten naar de andere kant om bij de warmwaterbronnen te komen. Het land is dor, logisch, het water is uit de rivier verdwenen, maar de warmwaterbron loopt nog steeds. 

Warmwaterpoel

Het was een verrassing toen we daar aankwamen. Twee kleine poelen met een doorsnee van ongeveer 5 meter. Dat viel tegen, grinnik. Het werd uit de grond (gepompt??) via een buis van 20 cm, die het water in twee modderpoelen liep doen lopen. Het was  zwavelachtig, dat kon je op afstand al ruiken.

    

 

 

 

 

De tweede poel was bezet door een stuk of 7 mensen die ‘lekker in de modder’ lagen te badderen. Uiteraard hadden zij grote problemen dat er foto’s genomen werden, want zij zaten er naakt in. En natuurlijk respecteer ik dat, ik heb daarom alleen van de andere poel een foto. De grond bevat veel ijzer, vandaar de bruine kleur. 

Nu vraag ik me af of die mensen nu zo’n lekker bruin kleurtje hadden van de zon, of van het ijzerhoudend water……..grijnzzzzz. Er stonden verschillende campers, allemaal Spanjaarden. En èèn grote bende! Wat wordt er hier toch een hoop rotzooi in de vrije natuur gedonderd! Waar je ook komt, zelfs in kleine dorpen, ligt er enorm veel rotzooi langs de weg en op braak liggende terreinen. Alleen het strand is kraak helder! En de campings, niet te vergeten. 

We hebben daarna waarachtig langs een ‘rivier’ gelopen, lol, er stond ècht wat water in. We waren met 20 personen en het was een heerlijke wandeling. Geen zware, een vrij vlakke wandeling op een enkel heuveltje na. 

We kwamen ook langs een ‘dorp’, gelegen vlak bij een golfbaan, wat nieuw gebouwd was. Maarrrr op puin ‘gebouwd’ met alle gevolgen van dien. Verzakkingen waren daar aan de orde van de dag en vele mensen, met name Engelse, die daar een huisje gekocht hadden, waren allemaal gedupeerd. De projectleider was met de noorderzon verdwenen. En de gemeente bemoeit zich hier niet mee. Lang leve de regels in het buitenland. Toch wel heel anders dan in ons eigen land, waar je aan allerlei regels moet voldoen en onderzoeken moet plegen of datgene wat je bouwen wil wel kan. En de gemeente in Nederland houdt er wel degelijk een vinger aan de pols. Hoe dit in België werkt weet ik natuurlijk niet. 

We hebben de wandeling afgesloten door gezamenlijk een bakkie te doen in een plaatselijk restaurant.  

Dat campings soms ongemakken hebben, hebben we op elke camping waar we gestaan hebben al meegemaakt. Nergens is er niets aan de hand. Afgelopen week hier op deze grote camping ook, ondanks het vele  personeel liep ook  deze camping ‘tegen de lamp’. 

De douches waren zeer onregelmatig wat warm water betreft. En de druk van de kraan was soms totaal verdwenen, waarna hij in ene weer terug kwam met gloeiend heet water. Hartstikke gevaarlijk, zeker voor de oudere die niet snel kunnen reageren. En je moest soms echt snel reageren, anders kreeg je dat gloeiende hete water over je heen! 

Bij een andere camping, een tijdje terug, midden in een stad, stonden we op een zeer natte plek, het grondwater kon niet weg. En blijkbaar stond het vrij hoog. Want de mensen die daar al een week stonden, vertelde ons dat dat al was toen zij kwamen. Ook de eigenaar waarmee we hierover gesproken hadden, beaamde dat. 

De douches waren echt oude meug in een oude, soort omgebouwde, houten container. 

Bij een andere camping was er stroomstoring, wat direct opgevangen werd door een generator. Die niet geruisloos was. Wat natuurlijk geen ene generator is. 

Op mix parkings of gedoogde camperplaatsen is er ook vaak wat aan de hand. Een andere plek stonk ontzettend naar urine, waar we ook meteen zijn vertrokken. Op andere plekken was geen douche of water te krijgen. Het was een plek waar veel afval stond, wat door andere camperaars gewoon was achtergelaten.

Wat ik hiermee wil duidelijk maken is dat het overal wel wat is. Als je er wat langer staat dan een paar dagen, kom je daar achter. En natuurlijk maak je zelf de keuzes.

Wat ik het belangrijkste vind is de omgeving en de eigenaren/uitbaters. Jezelf vermaken en ondernemen is je eigen verantwoording. Er zijn natuurlijk ook hele goed ervaringen, waaronder de onderstaande…..

Wij hebben die zeer goede ervaring op een kleine camping gehad, die, ondanks dat wij die al besproken en betaald hadden, daar eigenlijk toch eerder weg wilde gaan, en dit was gewoon bespreekbaar! En we kregen ons geld ook gewoon terug betaald. Dat vind ik nog eens service! 

Onze rede was dat we niets meer met de metaal detector konden doen, dat het strand te ver weg was. En in het binnenland mag je hier niet lopen met de detector. (Ondanks dat ik het toch even stiekem gedaan had in de olijvenboomgaard). Dit is gewoon verboden! De omgeving hadden we gezien. En echte cultuur snuivers zijn we niet. Ik weet niet of dat hier in Spanje standaard is, maar ik vind dat top van die eigenaren. En ook al hadden ze technisch ook wat problemen, dat was technisch. Dat is te verhelpen, en waar ook met man en macht aan gewerkt werd. De menselijkheid daarin tegen, dat heb je, of dat heb je niet!

Misschien zullen er enkele zakelijke mensen zeggen dat deze eigenaren niet zakelijk zijn, afspraak is afspraak! Maar bij hen kom ik graag terug! Als het niet bespreekbaar was geweest, hadden ze mij nooit meer terug gezien. Dus ja….. wat is zakelijker, wel slimmer…..

Terugkijkend op deze dag en de camping ervaringen, zijn wij erg tevreden. Ik hoop dat een ieder die Sinterklaasfeest heeft geviert, vandaag, morgen of misschien in het afgelopen weekend, ook tevreden is en een gezellige dag hebben gehad. Wij in ieder geval wel, 

DoegieDoegie