13 en 14 mei

Vrijdag de dertiende…… mei.

Ik reed Ede binnen vanuit Gelukkig ben ik niet bijgelovig en weet ik dat je overal wat achter kan gaan zoeken. Positief en negatief.
Daarom deze dag maar genomen zoals die is. Zonnig, zeer zonnig en heel veel wind. Om 19.00 uur was het nog 23 graden. Weinig passagiers en de drukte op de weg valt ook reuze mee.Apeldoorn, in Otterloo was er een jongeman ingestapt.
Bij het binnen komen vroeg hij al een tikkie uit de hoogte of hij op tijd in de bus was. Ik zat rustig mijn tijd af te wachtte en had eigenlijk deze vraag niet verwacht. En vroeg verbaasd, ‘sorry wat zei je’? En weer herhaalde hij of hij wel op tijd was, ‘ja hoor je heb nog steeds 1 minuut over’. Antwoordde ik hem.
Ik keek hem na doormiddel van mijn spiegel en hij ging achterin zitten met gelijk weer zijn hoofd naar beneden, ongetwijfeld naar zijn telefoon.
Een smartfoon-junky dacht ik.
Bij de eerste halte stapte de vier andere passagiers uit en zat alleen die jongen er nog in. Twee haltes voor het station hoorde ik een harde stem zeggen, ‘ik moet hier er uit, wilt u ff de deur open doen? Dat kan makkelijk even!’
Het bleek dat hij al bij de vorige halte er uit had gemoeten.
Maar blijkbaar erg druk was geweest met zijn mobiel en niet opgelet.
Daar het een drukke T-splitsing betreft, zijn toon en de manier waarop hij het mij medegedeeld had, opende ik niet de deuren en stopte bij de eerst volgende halte. Uiteraard kreeg ik een lawine van negatief commentaar over mij heen.
Het deed mij niet veel en rustig zei ik hem, ‘als jij hier nu direct 350 euro uit telt, dan open ik de deur voor jou. Want ik mag namelijk niet in de bebouwde kom, buiten een halte stoppen. Dan kan ik een boete/bekeuring van de politie krijgen. Dus……’
‘Of ik wel goed bij me hoofd was’, was het antwoord’. Nou en of, ik ben heel goed bij mijn hoofd, zeker weten!!! gaf ik hem te kennen. En mopperend liep hij mijn bus uit, terug richting het centrum.
Voor hem was het vast echt vrijdag de dertiende.

Dit was het voor vandaag, vrijdag de dertiende. Een heel fijn weekend, ondanks de voor morgen voorspelde regen. En voor de volgers… Ik ben er zondag weer.

PS, nog een aanvullig van mijn laatste nachtrit.

Vanavond vrijdag de dertiende, maar eigenlijk al 14 mei, op mijn laatste late ritje in Ede gebeurde er nog iets heel erg leuk.
Er stapte op Ede busstation een jongeman mijn bus in….met een deus pet op!
Ik meteen enthousiast en vraagt aan hem,
‘hee wat leuk, jij ook een deus metaaldetector’?
Waarop hij antwoord’ nee’ ,
zeg ik, ‘hoe kan je dan met die pet lopen man, dat doe je alleen als je een detector heb, potdori, ik heb niet eens zo’n pet en wel de detector!!’ Glimlach…
Waarop hij zijn pet afneemt en hem naar mij toe rijkt.
‘Alsjeblieft, ik heb er thuis nog een’

Dan kijk je toch wel een beetje op, het is hier in Ede even een gedoe met de jeugd. Met name in Veldhuizen. Maar er zijn ook vele jongens die nog steeds spontaan kunnen reageren.
Ik ben blij met de pet,
En dat op vrijdag de dertiende!!

Zo zie je, ik ben niet bijgelovig schreef ik in het vorige verslag. De rede dat ik dit nog even jullie laat weten is simpel. Ik vond het een groots gebaar van die jongen.
Inmiddels wist ik van hem dat hij 18 is, leert voor de beveiliging, graag bij de politie wil. Zich ook opstelt dat hij de andere jeugd het goede voorbeeld wilde geven. Weet als hij een mistap zou maken hij het vergeten kan om bij de overheid te kunnen werken.

En ik ben uiteraard lid van een metaaldetector club en heb dit voorval van een ‘deus’ pet ook verteld. Er zijn zoveel positieve reacties op gekomen ongeveer 145 stuks. Vooral dat het van die jongeman een gave en cool en top handeling was. Uiteraard is het merk deus een hip kledingstuk merk, en een band naam en een motormerk. ……
Maar ik wilde het jullie ook vertellen.
Straks ga ik aan het werk. Ik hoop dat ik die jongeman nog eens tegenkomt. Dan vertel ik hem hoe iedereen er over denkt. Want hij verdient het dat te horen.

 

Doegiedoegie