23 Maart

Woensdag. ‘Harten’ woensdag, ik zal uitleggen wat ik er mee bedoeld. Lol!!

Mijn validaiters doen het geen van allen. Nederlanders zeggen, Ooo lekker, of, mmmmm… Eentje vroeg hetzelfde als de passagier hieronder beschreven.
De Chinese passagiers zeggen, ‘O, kan het achter wel’? Als ik antwoord van, ‘nee hoor, it’s free!’ Dan kijken ze mij heel raar aan, alsof ze denken, wat een gek gedoe!! Ik zit nog drie ritten waarschijnlijk op deze bus, dan komt er misschien een vervangende bus uit Apeldoorn.
Maar er was geen bus vanuit Apeldoorn, wel een wissel met een collega die mijn bus meenam naar Apeldoorn.

Verder ben ik verkeerd gereden in Wageningen. Een collega riep mij op dat ik lijn 88 was en niet 84. Dom dom dom, ….tja geprobeerd te keren, maar helaas, bus te lang de T-kruising te klein. Dus dan maar even door de nieuwbouw. We hebben daar jaren geleden ooit door heen gereden. Dus de weg wist ik nog wel en zo kwam alles weer op zijn pootjes terecht.

Vanavond was er een collega op Wageningen busstation die stond te wachten op de politie. Er zat een meisje in zijn bus die verteld had dat ze achterna gezeten was door vier jongens. En daar moet je natuurlijk heel serieus mee omgaan. Het duurde alleen heel lang voordat de politie kwam…… Die was er zelfs nog steeds niet terwijl ik al ruim 5 minuten eerder had moeten vertrekken. Voor dat ik weggereden was zei ik tegen hem, dat hij even zelf de politie moest bellen of zij daadwerkelijk wel gebeld heeft. Dat bleek wel het geval te zijn. Ik liep met mijn collega richting zijn bus, omdat ik het meiske wilde zien. En ik herkende haar…..

Anderhalve maand geleden kwam er een jong meisje (16/17 jaar) mijn bus binnen en had een houding van, ‘ik red dit wel’, zelfverzekerd dus en het volgende moment vroeg ze heel zacht en heel zielig of zo met mij mij mocht, ze had geen geld. Mijn intuïtie gaf “wantrouwen” aan, dus ik hield afstand. Ik vroeg haar hoe dat kon als zij van te voren wist dat ze met de bus mee moest…… Ze keek mij boos aan en liep mijn bus uit. Passagiers die daadwerkelijk echt geen geld hebben voor een kaartje, jong of oud, hebben vaak een hele andere houding!!
Er kwamen toen vrij veel passagiers en het was erg druk. Als laatste kwam zij zeer autoritair mijn bus binnen, haar kaartje werd betaald door een andere vrouw die mij boos aan keek. Af en toe hield ik ze via de spiegel onder het rijden richting Wageningen in de gaten. Het jonge meisje ontweek mijn blik, ging zelfs met de rug naar me toe zitten…… De vrouwelijke passagier stapte eerder uit dan zij, en zij bleef zitten tot het eindstation Wageningen. Daar bleef ze zitten terwijl iedereen uitstapte, dat vond ik vreemd en liep naar haar toe. Ze vertelde dat ze bang was, want ze had vier mannen gezien die haar op stonden te wachten. Bij een auto die op de parkeerplaats stond. Ze durfde niet naar buiten te gaan. Vroeg toen of ik de politie moest gaan informeren. Ze wilde niets. Ik heb de S.V.L. opgepiept en de zaak uitgelegd. De S.V.L. vroeg of ik het kenteken had gezien, nee dus, de auto stond achter een afscheidingsmuur van het station…. Had weinig nut om de politie te informeren vertelde de S.V.L.
Inmiddels kwamen er weer nieuwe passagiers binnen. En zij ging gesprekken aan met deze passagiers. Kwam naar voren en zei, ‘ik loop met die mensen mee, die moeten dezelfde halte eruit als ik’. Bedankt voor uw hulp. Ik vond dit heel vreemd gedrag, maar het loste zich inmiddels zelf op. Jammer dat ik hiervoor de S.V.L. extra voor aan het werk had gezet.

Terug naar mijn collega, die op de politie stond te wachten. Mede hierdoor de dienst in de war had gebracht. Ik kwam inmiddels weer van Ede af en ging richting Wageningen en kwam een andere collega tegen en vroeg of de bus nog steeds aan het wachten was op de politie. Hij antwoorde, ‘toen ik weg reed nog wel’…. Direct hierna kwam het antwoord van mijn collega die zo bezorgd was geweest, en heel veel tijd kwijt was geraakt door de bezorgtheid om dat meisje. Hij zei, ‘El je had gelijk’, ze moest op de halte Bornse Steeg zijn en is er uit gegaan op het station met een fietsster en samen lopend weggegaan. Hij klonk enigszins boos en ontgoocheld. Dat vind ik logisch!! Ik antwoordde dat hij zijn best had gedaan, meer kon hij niet doen.

Dat zij meerdere geestelijke problemen heeft en misschien wel zelfs haar eigen verhalen gelooft is op zich al ernstig genoeg.

Later met mijn rit weer terug, na een drie kwartier, zag ik bij het station Wageningen de politie staan, een keer raden wie er bij stond…. juist, weer dat zelfde meisje. Ik had daar ruim 10 minuten pauze. Op het moment dat ik weer rijden moest, liep het meisje ‘alleen’ weer weg en de politie stapte de auto in en reed weg.

Later, terug op de vestiging heb ik via de telefoon de S.V.L. op de hoogte gebracht en een suggestie gegeven of er niet een ‘profiel’ aangemaakt kon/moest worden over dat meisje. Want het is goed en normaal dat wij als beroeps ons zorgen maken tijdens deze confrontatie. Maar als het opgelost kan worden zonder dat de hele dienst in de war gegooid word is dat natuurlijk veel beter.

Dit was het weer, er is nog veel meer gebeurt, irritaties van weggebruikers tot zeer gevaarlijk gedrag, maa dat bespaar ik mijzelf om uit te typen. Het word te lang allemaal.
Tot morgen, ofwel tot het volgende verslag