22 Maart

Een dag met weer een zwarte rand. Ditmaal is België getroffen door terroristische aanvallen.

Vele onschuldige mensen die gestorven zijn voor idealen van anderen, van machtswellustelingen die over andermans rug een oorlog proberen te verkrijgen. En niet alleen oorlog, maar ook de luxe, die ze zelf niet kunnen vergaren op een normale manier. En zij hopen dat westerlingen hun geduld verliezen en emotioneel worden, en daardoor grote fouten gaan maken.

Wat mij altijd erg is opgevallen, dat mensen uit de Arabische en Moslimlanden altijd heel rustig zijn en alles heel nadenkend bekijken op een afstandelijke manier. Dat ze onder heel veel situaties zeer rustig blijven. Geen emotie durven te tonen en te delen. Ik heb dat al een paar keer geconstateerd. Op zich natuurlijk een goede eigenschap, ik zit anders in elkaar, grijnzzzzz

Gezien wat er nu om ons heen gebeurt kan het dus makkelijk een van de oorzaken zijn dat de politiek denkt dat het allemaal wel meevalt, en daardoor verkeerde keuzes maakt. En weer een andere politicus doet heel erg zijn best om andere met schokkende uitspraken wakker te houden. Daarbij overdrijft hij vaak heel erg en is behoorlijk confronterend met zijn uitspraken. En die zegt nu, zie je wel, ik heb jullie gewaarschuwd.

Maar goed, het is triest, heel erg triest.

Een opmerking op de radio van een bekende van radio en tv vertelde, ‘we zullen dit samen moeten dragen met God en Allah’.

Voor een ieder die de verantwoording wil overdragen van zijn/haar gedrag aan altijd die ander, kan ik de opmerking begrijpen.

Alleen, ik denk er anders over, volgens mij hebben wij ons verstand gekregen om er ‘Zelf’ iets mee te ‘Doen’ en daar zelf verantwoordelijk voor te zijn en er op een verantwoordde manier mee om horen te gaan.

Net als de vorige aanslagen in Parijs, merk je dat er heel veel getinte passagiers stil zijn, opgelucht adem halen als je gewoon goedendag zegt en er extra vriendelijk op antwoorden. Zelfs de jeugd is extra vriendelijk en wat afwachtend….

Dan nu mijn rit, uiteindelijk schrijf ik hier graag over.

Het was een kalme dag, mensen zoals gewoonlijk diep in hun telefoon gedoken. En sombere dag, weinig zon en veel bewolking.

Voor de gebeurtenissen van vandaag een passend weerbeeld.