27 Juni

Ik ben er weer! En alweer is er bijna een maand voorbij, nog 82 werkdagen/vakantiedagen te gaan voor mij dit jaar.
Wij hebben het afgelopen week erg getroffen met het weer terwijl we best in de buurt van Brabant/Limburg zaten. Wij hebben ook eenmaal heftig onweer en regenbuien gehad. Nu, vandaag regent het ook, zeer wisselvallig van een miezerig regenbuitje tot een forse bui in de middag.

Ik zit 1 ritje op de lijn 88, Ede/Wageningen. En direkt alweer de ergernis van die mobiele telefoons.
Bij het stilstaan bij de uitstaphalte had ik al aan een passagiere gevraagd de volgende keer, als er passagiers staan om in te stappen, zelf dan bij een van de achterdeuren uit te willen stappen. Na haar ‘sorry’ naar mij toe kwam er een jonge student, met een zeer serieus gesprek via zijn mobiel, direct achter dat meisje aan. Die reageerde helemaal nergens op.
Terwijl het regende en de passagiers die buiten stonden graag wilde instappen. Ik moest luid ‘hallo heb je effe tijd’, roepen voor hij begreep dat er tegen hem gesproken werd. Een instappende passagier schudde zijn hoofd, en zei dat die verrekte telefoons blijkbaar belangrijker zijn dan sociaal gedrag. Ik kon hem alleen maar gelijk geven dat dit vaak het geval was. De student verontschuldigde zich met een rood hoofd, en misschien heb ik hiermee iets bereikt naar deze jongeman……

Ik had vanmiddag en vanavond ‘een rondje kerk’, dat wil zeggen dat ik niet ver uit de buurt van Ede ben en een stadsdienst rijd.

Op een gegeven moment kwam er een Engels sprekende jongeman naar mij toe. Ik zag al dat er iets aan de hand moest zijn en wachtte af tot hij een gesprek aan zou gaan.
Waar het allemaal op neer kwam, (hij had een emotioneel verhaal) was dat hij bij NS ingecheckt had, maar dat de deuren van de trein voor zijn neus dicht gingen. Hij moest daardoor weer uitchecken, wat hij deed. Maar tot zijn schrik zag hij dat er twintig euro afgeschreven werd en er stond toen nog maar twee euro op. En dat hoorde niet. En hij zou dan niet meer kunnen reizen. Bij de volgende trein liep hij naar de conducteur en die had geen tijd voor hem ……
Daarom kwam hij dus maar naar de bus. Ik zei dat hij met mij mee mocht en dat hij alleen zijn geld terug kon krijgen door naar Arnhem te gaan naar het grote station van NS. Anders was hij het geld gewoon kwijt!
Hij moest niet met mij mee, maar met de bus die links van mij stond. Ik nam hem daarom mee naar de bus naast mij.
Daar installeerde net een collega zijn werkplek in, dit, om zijn dienst te gaan rijden. Ik vertelde hem kort wat de passagier mij verteld had, hij vond het een mooi verhaal en vond zelf dat je gewoon kon uitchecken bij NS, ect..
Ik zei hem nogmaals dat dit deze passagier om een of andere rede niet gelukt was en dat hij een beetje in paniek was omdat hij morgen naar zijn werk moest. En ik moest gaan want ik was zeker al vier minuten te laat om te vertrekken. Het bleek zelfs, toen ik in mijn bus zat, dat dit al 7 minuten waren.
Ik ben weggereden en werd na twee minuten opgepiept, of ik wist waar deze passagier naar toe moest. Ik antwoorden dat ik dat niet wist want ik was druk geweest om te luisteren en deze passagier te vertellen wat zijn mogelijkheden waren. Mijn collega kon dat volgens mij zelf wel aan hem vragen….
Vervolgens wenste mijn collega mij een “fijne avond”!

Terug denkend aan dit verhaal van die Engelsman weet ik niet wat er nu echt gebeurt is, ik heb er vraagtekens bij. Om op je OV chipkaart te kunnen kijken hoeveel geld erop staat moet je ook in en uitchecken en dat kan tenslotte ook. Waarschijnlijk heeft hij per ongeluk bij een andere rit niet uitgecheckt. Dan ben je inderdaad 20 euro kwijt!
Een andere mogelijkheid is ook dat hij bij een paal van een andere vervoerder in of uitgecheckt heeft.

De rest van de avond verliep in het late zonnetje lekker rustig.
Het is een kort verslagje maar de kop is er weer af.

Ik ben er morgen weer, doegie doegie.