Parkinson, en dan….

Afgelopen zaterdag (13de) zijn we na 1 nacht ‘wild kamperen’ naar een camping vertrokken in de buurt zoals ik al geschreven had in mijn vorige verslag. Het was een fijne camping, super netjes! Alleen hoorde je 24 uur aan èèn stuk door honden geblaf, van bewoners en van de loslopende of ‘wilde’ honden rond de camping, het leek wel of er ook een kennel zat. Je zou er maar voor 4 maanden geboekt hebben.

—————————————————————————————————————————

Je mag in mijn gastenboek reageren……..

KLIK OP

http://doegiedoegiede.nl/gastenboek/

—————————————————————————————————————————

Ik moest met oordoppen gaan slapen, anders had ik geen oog dicht gedaan. Maar daar tegenover waren de balie medewerksters uiters vriendelijk en zèèr behulpzaam. Dat bleek wel uit de hulp die ze gaven om een document/vergunning te verkrijgen voor het zoeken met de metaaldetector op de stranden alhier. Alle telefoontjes hebben ze voor me gepleegd met het plaatselijke gemeentehuis. Het bewuste document via email door de instanties over laten sturen. En de dag erna, voor mij in het Spaans het formulier in gevuld. Dit zelfs nàdat we al vertrokken waren en op een andere camping stonden. Complimenten voor deze baliemedewerkster. Ik heb haar ook een beetje verwend met lekkernijen en een plantje. Ik zei haar grinnikend, dat ik het normaal vond en nà haar hulp ‘t leuk te vinden om ze op deze manier te bedanken. En dit niet van tevoren te doen, wat bij enkele ambtenaren normaal schijnt te zijn om er een beetje haast achter te zetten. De humor kon ze er wel van inzien, kreeg een big smile, en ze stelde het zeer op prijs.

De tweede camping, camping Almanat, was de aankomst van ons op vrijdagmiddag. Een super nette, georganiseerde camping! Het schoonmaakpersoneel loopt af en aan, overal kom je ze tegen. In het sanitair gebouw wordt verschillende malen per dag alles schoon gemaakt en de prullenbakken geleegd. Of het nu ochtend is of ‘s avonds om twaalf uur, ik kom ze regelmatig tegen. En altijd vriendelijk en in keurige bedrijfskleding gestoken. Er is in het sanitaire gebouw, (waar er 3 van zijn), een grote ruimte om af te wassen, met vele douches (waar het water als een warme waterval omlaag komt), toiletten en fonteintjes. Een apart gebouwtje voor de droger, twee wasmachines en een strijkplank. Eindelijk gèèn honden geblaf de gehele dag.

Naast deze nieuwe camping waar we nu verblijven is een stoeterij, regelmatig lopen de paarden met ruiters over het strand, prachtige mooie witte paarden zitten erbij. Onze eerste indruk hier was heel erg goed! 

Gisteren hebben we heerlijk kunnen ontspannen in de sauna. Met gemak kunnen er twee mensen languit liggen en twee zitten. Daarna nog even gezwommen in het naastgelegen verwarmde zwembad, met badmeester van rode kruis, hihi. Wat wil je met al die 65 plussers.

Vanmorgen (zondag) regende het licht en het blijkt nu, dat het de hele dag blijft regenen, daarom zijn we super blij dat we de tent op hebben staan. Nu we veel meer leefruimte hebben zijn we helemaal happy.

Parkinson

Vanmorgen (maandag) heb ik een beetje eerste hulp verleend. Een oudere man viel met zijn wandelst ok, hij verloor zijn evenwicht. Het bleek dat hij de ziekte van Parkinson had en was een Nederlander. Zijn vrouw was hem kwijt, hij bleek er ‘vandoor’ gegaan te zijn. En al gauw was ze ook ter plaatse. Ze willen zelfs naar Marokko, vertelde zij me later. Petje af hoor! Haar man was met zijn wandelstok op pad gegaan, en dat kan niet meer als je Parkinson heb. Hij was even helemaal van de kaart, en omdat ik ooit eens gelezen had dat je met een man of vrouw die Parkinson heeft en gevallen is en moeite heeft om in het ‘nu’ te komen, je gewoon moet gaan tellen om weer ‘contact’ te krijgen, ben ik inderdaad gaan tellen. En waarachtig, hij kwam uit zijn wazige gedachten weer terug, en zei tegen mij op een gegeven moment dat hij wilde onderzoeken wat zijn grens was. Gelukkig had hij zich niet ernstig geblesseerd op een schrammetje na. Zijn vrouw had de rollator meegenomen die hij weer gebruikte om naar het toilet te gaan. Later zagen we hem weer alleen op de camping met zijn rollator in een flinke pas voorbij racen, LOL!!.

Door dit voorval ben ik het internet opgegaan en wat gegevens hierover opgezocht. Want veel mensen hebben Parkinson, het is een ziekte die er insluipt. Ook ik loop het risico ooit dit misschien te krijgen. En op dit soort overwinter campings kom je alleen maar 65 plussers tegen.

Ik heb wat info maar ga er niet tè diep op in.

Eerst het meest vervelende! Je kan het niet voorkomen! En je komt er ook nooit meer vanaf. Vanaf de 55+ leeftijd krijgt 1% van de bevolking deze ziekte. En kan dit proces al binnen sluipen, zonder dat je het zelf dan al in de gaten hebt. Soms zelfs al eerder en ruim 55.000 Nederlanders hebben deze ziekte van Parkinson. Het is n.l. iets wat in je hersens gebeurt. En ondanks dat die hersens van ons niets anders dan signalen afgeven, sterven er in dit geval gewoon hersencellen af. Deze cellen die afsterven maken als je gezond bent dopimine aan. Een boodschappersfuntie heeft deze cel eigenlijk. Vooral en het meeste op het gebied van lichaamsbewegingen. 

Het lastige is dat het in het begin moeilijk vast te stellen is. Door de symptomen en een uitgebreid onderzoek kunnen ze pas jaren later richtlijnen geven dat het inderdaad Parkinson is. 

Niet schrikken, maar dit zijn een aantal symptomen. 

Vermoeidheid, trillerigheid, depressiviteit, zwakke stem, verkrampt handschrift, vlakke gelaatsuitdrukking, arm of been niet meer kunnen bewegen. Langzaam in beweging komen, slechte lichaamshouding en een verstoord evenwichtsgevoel. 

En zo kan ik nog wel meer symptomen neerschrijven……

Het over bekende verschijnsel is het trillen wat vaak aan èèn kant van het lichaam begint.  Er is nog veel meer info over de verschijnselen, maar dat mag u zelf opzoeken via google als u er meer van wil weten. 

Wat ik wel nog wil aangeven is datgene wat ik vanmorgen meemaakte met de man die gevallen was en patiënt is van deze Parkinson. 

Dit gaat over het ‘Freezing’ van de persoon. Plotseling kan men tijdens lopen, draaien, of passeren als aan de grond genageld staan. Dan komt er die wazige uitdrukking, of men valt heel langzaam (zoals vanmorgen) en is zich niet meer bewust van de omgeving. Je kan dan zo iemand bij de schouder pakken en wat schudden, of schommel hem heen en weer, en tel hardop ..een…twee…..drie. Soms kan je iemand zelfs door een vel papier neer te leggen voor zijn/haar voeten en hem/haar er over heen te laten stappen, waardoor hij weer vooruit kan komen.

Nu de iets positievere info, je kan de symptomen laten verminderen of verlichten. 

Essentieel is de combinatie van medicijnen èn bewegen èn gezonde voeding. 

Beginnen met bewegen, nu al kan je proberen te voorkomen, als je aanleg heb voor deze ziekte, om minstens 10.000 stappen per dag te zetten. Dit is nodig voor die dopamine die dan opgenomen worden door onze hersens. Je kan inplaats van hardlopen, gaan wandelen, tai chi of yoga doen. Ik loop dus echt niet hard, want dat is niets voor mij, mijn hobby helpt mij wel zeer regelmatig het aantal stappen te bereiken die nodig zijn!! 

Nog een hele leuke oplossing, weer verliefd worden. Gewoon weer op je eigen man/vrouw, of een beetje stiekem. Dit geeft heel veel dopamine! 

En dan noem ik gelijk nog maar zo’n kanjer, een ware shot van dopamine,…… sex bedrijven! Zoveel mogelijk!!! En het gezegde ‘van sex komt sex’, is een waar spreekwoord, grijnzzzzz. Kan je dit moeilijk verwezenlijken om wàt voor rede dan ook, er zijn mèèrdere manieren om die dopanine te doen activeren. 

Maak je droom waar, maak een takenlijst en streep af wat je gedaan heb. Mediteer’ of ga dansen. Een goede hobby, en de dag afsluiten met een boek of…….. sex. Kortweg gezegt, beweeg, seks, droom, eet, verlieft, slaap, mediteer (5 min is al genoeg) en lees er op los. Dan krijgen je hersenen veel dopamine binnen. 

Nu de voeding: bananen, aardbeien, appels, vis, volkorenbrood, pasta, bieten, koffie, groene thee, groene groenten, watermeloen, zoete aardappelen, yoghurt, havermout, wortelen, chocolade, amandelen, hier kan je toch van smullen??

Deze voedingsmiddelen bevatten alles wat je hersens nodig hebben, het zijn complexe koolhydraten en anti oxidante, tyrosine en een omega 3.

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. En ik weet het, er zijn al zo veel diëten. 

Nu is dit niet als dieet bedoeld, alleen maar aanwijzingen om de ziekte van Parkinson te verlichten, verminderen of te stabiliseren. 

Ik ga er nu toch maar zelf, door wat ik vanmorgen meemaakte en met mijn neus op een feit gedrukt werd, hierdoor iets serieuzer mee om. Manlief is blij met de pasta’s en ik met de chocola en vis. Om maar niet over de sex te praten,…… gniffel!!!

Doegiedoegie