We gaan door………!

Vandaag ben ik weer naar de kapster geweest, de vorige had me €20,00 gekost, zeer goed geknipt. Deze was volgens zeggen €13,00. We zullen zien. Ik had om halfvijf een afspraak. Ook deze kapster verstond haar vak uitstekend. Ik had haar de foto laten zien die de kapster uit Nederland van mijn haar gemaakt heeft. Een afbeelding zegt een andere “vakman/vrouw” meer, dan woorden die je niet bij machte bent.

———————————————————————————————————————

Je mag in mijn gastenboek reageren……..

KLIK OP

http://doegiedoegiede.nl/gastenboek/

———————————————————————————————————————

De vrouw is in de 50 vermoed ik, ik heb het haar niet gevraagd. Wel vertelde zij mij, dat zij hier al 16 jaar in dit pand bezig was. En ook van de camping aan de overkant erg veel klanten kreeg. Aan de muur hing een briefje waar opstond in het Duits en Engels, dat zij al jaren dezelfde prijs had aangehouden, maar nu, omdat haar inkoop duurder was geworden, ook zij haar prijs helaas moest verhogen. “Of de klant daar begrip voor op wilde brengen”. Voorheen was de prijs €11,00….. ik geloof niet dat ik deze laatste zin ooit in een Nederlandse kapsalon ben tegen gekomen!! Elke dag is de kapsalon open, soms met meerdere jonge dames die dan vooral met nagels bezig zijn. Ook pedicuren wordt hier in Portugal in de kapsalons er vaak bij gedaan. Voor ik aan de beurt was, was de kapster bezig met de voeten van een man. En ondanks dat ze vele buitenlandse klanten kreeg, sprak zij heel slecht Engels, Duits of Nederlands. Alleen het gebruikelijke, de rekening, goededag, hallo…… meer woorden dan dat ik dus in het Portugees of Spaans ken, grinnik!!!!

We hebben in de snackbar op de camping van Armação de Pêra een Nederlandse vrouw ontmoet die hier af en toe in de snackbar werkt als invalster voor haar Portugese collega. Ze is 69 jaar, maar dat zou je ze beslist niet geven. Ik schatte haar iets boven de 60 jaar.

Het leven hier doet haar heel goed, en dat is haar aan te zien! We hebben een tijdje daarover zitten praten met haar. Meerdere keren kregen we te horen dat het leven hier stukken beter is dan in Nederland. En als ik haar dan zei, dat ik alleen maar goede dingen hoorde en geen negatieve, ik dat dan absoluut niet geloven kon. Er zijn àltijd negatieve dingen. Ze moest heel diep nadenken en zei uiteindelijk, ‘oké, het is het weer wat nu minder is dan vorig jaar en de taal is zo moeilijk, omdat ik nu ouder ben en niet meer zo goed onthouden kan. Ik leer het wel en ken best al aardig wat woorden. Maar vele spreken in Portugal Engels, dus het wordt ook makkelijk voor me gemaakt’. Maar ze kon niets bedenken wat slechter was dan in Nederland. 

Het zet je wel aan het denken. Diegene die hier naar toe emigreren heten residenten. Je betaalt hier belasting en de verzekeringen moet je hier dan ook afsluiten, omdat geen Nederlandse verzekering je wil hebben.  Wel word er direct van je AOW en pensioen een klein bedrag afgehouden door de Nederlandse Staat. Zij had het over de ziektekosten verzekering, die ook van je loon wordt afgehouden. Maar de juiste info heb ik hier niet over. Ik weet zeker dat dit soort info wel op ‘camperpunt.nl  terug te vinden is.

Camping Armação de Pêra”

We staan nu op een camping waar het eigenlijk een vrijgevochten bende is. Geen structuur, dus ook geen echte rijtjes voor campers, caravans of tenten. Wij vinden het persoonlijk eigenlijk gezelliger staan, alles kriskras door elkaar. Is net of je ‘wild’ staat…… grinnik.

Verder is ook de bodem ‘wild’, wat dus wil zeggen, absoluut, bijna, geen recht stukje te vinden. En vele, door campeerders zelf gegraven regengeultjes!! Dus je moet hier echt de wielblokken gebruiken. Er word op het veld beslist niets rechtgetrokken en alles loopt schuin af. Veel bomen en een aantal vaste stacaravans en huisjes. Het nu gesloten zwembad buiten, is het enige wat er ‘strak’ bij ligt. De winkel met aanverwante artikelen voor kamperen, vind ik verschrikkelijk duur. Er wordt hier wel technische service verleend. Overal waar ik de prijs van weet uit andere campings waar wij geweest zijn, ligt de prijs €0,50 tot €3,00 hoger. Zelfs de wasmachine is €4,00, de droger € 4,50.

Warm water komt alleen uit de gratis douche. Maar met een zielig straaltje, beslist niet heet te noemen. Dus om af te wassen heb ik Tom er op uit gestuurd om de grote emmer in de douche vol te laten lopen met warm water. Heerlijk dat hij zo lang is!!! Want afwassen met koud water……… nee, ik niet! Van andere hoorde ik dat ze in de camper warm water koken en dan afwassen, nou deze tante dus ff niet. Vraag mij af of de campingeigenaren thuis ook met koud water hun vette pannen en borden afwassen. De douches worden regelmatig schoon gehouden door als ik het goed gezien heb, een en dezelfde vrouw. Waarschijnlijk woont zij hier ook. Ik heb twee mannelijke personeelsleden gezien die zorgen dat de afval op tijd weg is, de stroom aangesloten word en allerlei klusjes die voorhanden komen doen, denk ik. Zij rijden met een klein tractortje over het terrein heen die heel veel herrie maakt, je kan ze niet missen. Op het terrein staan veel amandelbomen die nu al in de bloei staan, prachtig om te zien. Eèn oase van roze bloemen. 

Als ik dan terug denk aan ons verblijf in Spanje daar bij onze laatste camping in Torre del Mar, wat zijn we daar verwent geweest!! En ook die camping daarvoor in Bolnuevo was best top. Warm water om af te wassen en warm water bij de kraan om je handen te wassen. En zelfs een aparte gelegenheid om heet water te tappen voor je handwasje.

Onze “Villa”

Mede door ‘n reactie van een lezeres wilde ik ingaan over de ruimte in onze ‘villa’. Door Corrie uit Friesland, die zo af en toe reageert leek mij dit nu wel leuk om hier eens over te schrijven. Temeer omdat zij aangaf het zat te zijn om zoveel mee te moeten slepen als je een grote camper heb. Dit is te lezen in mijn gastenboek van DoegieDoegie.

De lengte van onze ‘villa’ is vier meter en dertig centimeter. De breedte is net geen twee meter. Merk “Renault Traffic”, een gewone basis bestelbus dus. We hebben er alleen een hefdak op zitten. De afmetingen ben ik niet met de cm nagegaan, het is bij benadering. 

Ons ‘Voorhuis’!

De stoelen van bestuurder en passagier draaien we meestal niet om als we van plan zijn kort te blijven staan. Deze worden voor het ‘wild’ camperen gebruikt voor de kist waar het alledaagse voorraadje ligt, als pasta, knackebrood, koffie, wc papier, pannen, deksels, vergiet, grote soeplepel, allemaal dingen die we het meest gebruiken. Die kist (40x35x60) is onze ‘voorraadkast’. Op de kist, met deksel, staat de grote wateremmer waarin de olijfolie, azijn en een literfles drinkwater staan. Deze ‘wateremmer’ heeft vele functies!!! De grote handdoeken en soms wat kleding, die we die dag dragen als het van koud naar warm gaat, droppen we er meestal ook op. De andere stoel word gebruikt om de grote ‘teil’ , waarin onze schoenen, een uitschuifemmer, de 5 liter waterfles in ligt en onze detectors met scheppen die rond het stuur staan. En soms de waszak daar nog ergens tussen gepropt zit bij de pedalen.. De treetjes bier staan op de treeplank. En bij ‘wild’ campeeren liggen daar nòg boven op: de tafel en de zonnestoel, die via het dashboard en de rugleunig redelijk plat en stabiel liggen. En voor de nacht leggen wij daar onze kleren op. Onze brillen en ander breekbaar kleinnood ligt op het dashboard.

Onze leefruimte

Aan de passagierstoel hangt aan de achterkant een zak met vele vakken. Waarin de o.a. shampoo ‘s, rol wc papier, linnen boodschappentasje, plastic prullenbak zakken op rol, de haarborstel, de spiegel, anti mug spray én de luchtverfrisser zitten!

Dan onze ‘keuken’, voorzien van ijskast, twee gaspitten en de gootsteen met kraan en nog een tussenplank wat het aanrecht is. Grijnzzzzzz heel wat, 40 cm diep en 1 meter lengte. Met aan het verlengde twee kastjes met rolluik waar in de ene onze levensmiddelen staan als kruiden e.d., bekers, pindakaas, snoepgoed, twee glazen, koffiemelk, zoetjes en nog meer. In de achterste ligt ons beddengoed en handdoeken.

Ons ‘zitgedeelte’ is 140 cm lang en 120 breed. Daar kunnen we makkelijk onze tafel inzetten waarbij we genoeg ruimte overhouden om vrij onze knieën over elkaar heen te leggen zonder dat de tafel in de weg staat. Onze ‘sofa’ (de achterbank) is drie persoons dus we zitten niet strak tegen elkaar aan. Willen we uitgebreid met de benen languit liggen, dan trekken we onze loungebank/bed uit. En liggen we zeer comfortabel onderuit.

We hebben twee ‘zolders’! Een plank boven de voorstoelen is de ‘voorzolder’. Voor onze toilettassen, boeken, koffie en net wat je snel bij de hand moet hebben of wat zeer regelmatig gebruikt wordt. 

Ons dak steekt aardig hoog af. Tom is 1,85 groot en die stoot absoluut niet zijn hoofd, lol! Boven ons hoofd op de sofa/bank is de achterzolder. We hebben de plank die eigenlijk helemaal naar de voorkant behoort te liggen en waar een 2 persoons slaapplek op gecreëerd was, voor de helft eruit laten zagen, net ter hoogte van de leuning van de achterbank. Wij sliepen daar niet op, omdat we ook geen 25 meer zijn. Nu, als extra berging als je stilstaat, is die plank ideaal te noemen als bergplaats. Op de achterzolder liggen onze twee kledingkisten (40x50x25) en allerlei ander kleinere bagage, maar mudvol!

De Slaapkamer

Onze “slaapkamer” is “opgeruimd” een berging van ongeveer 100 cm lang en 120 breed.

Ons beddengoed, topper/kussens/dekbed, liggen opgerold achterin. Ook hier bovenop ligt regelmatig spullen die, als we het bed uittrekken, weer verdwijnen ònder het bed, dus op de bodem van de auto onder de zitting.

Onder de bank hebben we ook een 100×50 x50 cm bergruimte. Waar we een kleine voorraad hebben van wijn, bier, koffie en koffiemelk in poedervorm en de emmertjes waar yoghurt in zit of gezeten heeft, gevuld met andere voorraad en allerlei ander noodzakelijk spul. Ook leggen we onze dagelijkse boodschappen, die we niet direct gebruiken, eronder, want het is, zeker als het niet heel warm is, voor ons een extra koelruimte. Altijd koud, plm. 6/7 graden! Ons elektrisch kacheltje en kleine nood gasstelletje ligt daar ook.

Onder het bed, aan de achterkant van de auto, hebben we ook bergruimte, dit is onze ‘schuur’, waar tent, tentstokken, gereedschap, laarzen, parasol, kleine gasflessen om buiten te koken, de fietspomp, winterjassen voor het geval, de vloermatten voor buiten, de tark en een kist met allerhanden niet dagelijkse dingen. Die straks, als we weer thuis zijn direct wordt geleegd, om van wat we niet gebruikt hebben, er voorgoed weer uit te knikkeren. 

En dan de allerlaatste bergplek, de ‘achtertuin’………. met zwembad, hihi, afhankelijk hoe je staat aan het water of zee! Ofwel…….. de trekhaak. Daar staan onze fietsen op mét fietstassen. Ook deze worden benut. De gieter om water bij te vullen voor de kraan en de hoes van de fietsen zitten daar in, en een groot stevig grondzeil van 5 bij 6 meter, voor als we een slechte bodem hebben als we ergens op een camping een tent moeten opzetten.

In een aantal vorige verhalen heb ik geschreven over onze ‘sjaal’. Samen met mijn man, hebben we die in elkaar geknipt, geplakt en genaaid. Daar hebben we al zoveel positief commentaar en voordelen van gehad. Dus de buscampers die ook een hefdak hebben kan ik aanraden om ook zo’n sjaal te maken/gebruiken. Geluid word gedempt, de warmte blijft binnen èn buiten. Het is heerlijk donker, geen last van lantaarnpalen op de camping of ‘wilde’ staanplekken. Ook een enigszins veiliger gevoel, omdat het tentdoek waar ritsen in zitten voor raampjes, voor ons gevoel makkelijker kapot te snijden zijn of geopend kunnen worden. Dan is onze extra sjaal best stevig en dik, dus een beetje hufterproof. Maar goed, willen ze binnen komen, komen ze dat toch wel, grrr. Ik maak mijzelf wat dàt betreft niks wijs.

Nou Corrie, wij hebben het gered, gevuld en al. Jij red het echt wel hoor in jullie nieuwe kleinere camper, gniffel!!!

Wij zijn aan het sparen voor een ièst grotere camper! Eentje die plm. 50 cm langer is. Dat zou heel fijn zijn voor onze leefruimte. Aan de andere kant,……. heeft dit kleine ding ontelbare voordelen.

De Voordelen

Je herkend hem bijna niet als camper als het dak naar beneden blijft. Op elk klein gaatje kunnen we staan. Ook tussen gewone huizen/flats in, op een gewone parkeerplaats. Bijna elke parkeergarage kunnen we in. Bij de stranden heb je vaak dat er alleen maar personenauto’s mogen parkeren en hangt er een “balk” waar je onderdoor moet rijden, van vaak maar twee meter hoog. Ook daar kunnen wij gebruik van maken, omdat we 1.90 hoog zijn. En het belangrijkste, thuis in Ede, hebben we een ondergrondse eigen parkeerruimte. Daar rijden we ook gewoon naar binnen en staat de auto op onze eigen parkeerplaats. Dus ja, we zien wel, het is wikken en wegen, net als van de spullen die we iedere keer mee willen nemen. Wat kleding betreft, de praktijk heeft ons geleerd dat je makkelijker fff een handwasje doet. Je ook vaak dezelfde kleding draagt, omdat als je rondtrekt toch niemand weet dat je die broek of dat t-shirt een paar dagen weer draagt. En dat kleding en schoeisel in Spanje en Portugal spotgoedkoop zijn. Bijna allemaal Wibra/Zeeman prijzen. Want echte dure kleding tijdens onze vakantie…. nee. Dit vanwege het vaak uitwringen van de handwasjes………. zonde!

Zoals het gezegde is, “de bakker bakt overal Brood”. En ook kleding kan je overal kopen. Klopt als een bus!!

Soms zitten we elkaar echt in de weg in deze kleine ruimte. Soms raken we geïrriteerd, vaak omdat we dàtgeen kwijt zijn wat we direct nodig hebben, en wat niet op zijn plaats terug is gelegd. Maar ik heb nog steeds niet de trein gepakt om naar huis te gaan. Het is nog steeds te doen en we vervelen ons geen moment, we missen “thuis” niet…… grijnzzzz

Doegiedoegie